top of page
  • Team BKNews

Годеникът на олимпийския шампион Nam Hyun-hee, обвинен в измами и че е жена, задържан за преследване


Снимка: Newsis

Приказка за нова любов скоро стана горчива за южнокорейската легенда по фехтовка Nam Hyun-hee, след като южнокорейските медии съобщиха, че бъдещият ѝ съпруг е жена, разследвана по няколко обвинения за измама.


Nam, двукратен олимпийски шампион, разведена с едно дете, обяви годежа си по-рано тази седмица с 27-годишния „ИТ магнат, роден в САЩ“, но годеникът веднага беше разкрит от негови познати онлайн като трансджендър измамник на име Chun Cheong-jo.


Nam, 42, впоследствие е напуснала луксозен апартамент в Сеул, където е живеела с Chun месеци наред, заради вълна от новини, които разкриват миналото на Chun като бивш подсъдим, сменял външността си на жена или мъж, за да мами бъдещите си годеници с пари.


Южнокорейска медия съобщи, че полицията е идентифицирала Chun като жена в 20-те си години и я разследват по обвинения в изнудване и измама. В четвъртък Chun беше задържана за преследване на Nam пред дома на майка ѝ, но по-късно беше пусната на основание, че не съществува риск за бягство.


Местното списание - Woman Chosun - което първо съобщи новината за предстоящата сватба на двойката, обяви, че Nam е решила да прекрати връзката, след като научила, че Chun е използвала името ѝ, за да мами инвеститори. Няколко жертви са дошли до дома на Nam, като казали, че дали пари на Chun, защото вярвали на спортистката.


Жертвите на измамата са казали пред журналисти, че Chun се преструвала на незаконен син на южнокорейския хотелски и казино конгломерат Paradise Group, твърдейки, че тя също е основен акционер в американския технологичен гигант NVIDIA Corp. В четвъртък Paradise официално отрекоха всякаква връзка с Chun.


Chun е представила на жертвите си фалшиви банкови документи, които показвали, че има активи на стойност 51 трилиона вона в сметките си.


Южнокорейски потребител в социалната мрежа каза, че му е било платено да се престори на журналист и да направи фалшиво интервю с Chun през януари тази година, когато тя била с Nam в ресторант. "Вярно ли е, че всъщност сте най-големият притежател на частни активи в тази страна?“ - попитал фалшивият журналист, поел ролята за малко джобни пари. Chun ядосана отговорила: "Не давам никакви интервюта за пресата.“

"Получих сценарий от асистентите на Chun и тогава дори не знаех кои са Nam Hyun-hee и Chun Cheong-jo. Така че просто отидох и изиграх ролята на репортер, без да се замисля. Беше ми платено 120 хил. вона.
Бързо забравих и след време попаднах на новината, че Chun и Nam ще се женят, и реших да си призная." - съобщава той, като разкрива текстовите съобщения, които е обменил със сътрудниците на Chun, и сценария, който получил.

Nam е казала пред Woman Chosun, че знаела, че Chun е трансджендър мъж, но твърди, че Chun я манипулирала, като се опитала да я накара да повярва, че е бременна, и предоставила подправени тестове за бременност. Тя казва, че Chun има две лични карти - една за мъж и една за жена.


Chun се представяла за любовен интерес, за да мами жертвите с пари, без да има намерение да ги връща. През 2020 г. тя получила присъда от 27 месеца в затвор по седем обвинения в измами на 10 жертви на стойност поне 300 млн. вона.


Източник: SCMP, The Korea Times

bottom of page