top of page
  • albenacacheva

Спортистите на Игрите в Пекин с предупреждение да не се изказват на тема правата на човека


Във вторник на семинар, организиран от Human Rights Watch, спортистите, пътуващи за Олимпийските игри в Пекин следващия месец бяха предупредени да не се изказват по въпроси, свързани с правата на човека, докато са в Китай, с оглед на собствената им безопасност.


Групите за защита на правата на човека отдавна критикуват Международния олимпийски комитет (МОК) за възлагането на Игрите на Китай, като се позовават на отношението на Пекин към уйгурите и други мюсюлмански малцинствени групи, което Съединените щати считат за геноцид. Китай от своя страна отрича твърденията за нарушаване на правата на човека спрямо тези малцинства. .


"Наистина няма много защита, която смятаме, че ще бъде осигурена на спортистите", заяви на семинара Rob Koehler, генерален директор на групата "Global Athletes".
"Мълчанието е съучастие и затова имаме опасения. Ние съветваме спортистите да не говорят открито. Искаме те да се състезават и да използват гласа си, когато се приберат у дома".

Правило 50 от Олимпийската харта гласи, че "не се разрешава никакъв вид демонстрация или политическа, религиозна или расова пропаганда в олимпийските обекти, съоръжения или други зони".


"Китайските закони са много неясни по отношение на престъпленията, свързани със свободата на словото", казва изследователят от Human Rights Watch - Yaqiu Wang.
"Хората могат да бъдат обвинени в предизвикване на кавги или провокиране на проблеми. Мирни, критични коментари могат да се приемат като извършване на престъпление“

Noah Hoffman, състезател по ски бягане, който представи САЩ на Зимните игри през 2014 г. и 2018 г., заяви, че американският отбор е защитен от въпроси, свързани с правата на човека.

"Изпитвам страх за моите съотборници, които отиват в Китай", каза Хофман.
"Знам, че те ще избягват изказвания по тези въпроси заради собствената си безопасност. Никога не трябва да се налага да възпираме спортистите да изразяват мнението си по въпроси, които те смятат за наистина важни. Надеждата ми за състезателите там е да запазят мълчание, защото не само ще бъдат преследвани от китайските власти, но могат да бъдат наказани и от МОК"

Опасенията относно защитата на личните данни и шпионирането по време на Игрите бяха повдигнати във вторник, когато бе съобщено, че приложение за смартфони, създадено от Китай за наблюдение на здравословното състояние на участниците, съдържа пропуски в сигурността.


"Когато става въпрос за наблюдение, ние знаем, че то е налице", каза Koehler.
"Има причини, поради които няколко държави излязоха и помолиха спортистите да не носят собствените си мобилни устройства. Всеки здравомислещ човек, който чуе тези неща, трябва да има притеснения".

МОК заяви в отговор по електронната поща на молба за коментар от Reuters, че олимпийският орган "признава и подкрепя правата на човека, както е записано в основните принципи на Олимпийската харта, така и в неговия Етичен кодекс" по всяко време.


Зимните олимпийски игри ще започнат на 4 февруари. Няколко държави, сред които САЩ, Великобритания, Япония и Австралия, обявиха дипломатически бойкот на игрите поради опасения относно правата на човека в Китай.


Източници: Reuters, The Korea Times

Comments


bottom of page