top of page
  • albenacacheva

Лидерът на Северна Корея обяви победа в борбата срещу COVID-19


Севернокорейският лидер Kim Jong-un обяви победа на страната си над COVID-19, съобщиха държавните медии в четвъртък.


Според официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) Kim е направил изявлението по време на национална среща по повод антиепидемичните мерки, която е ръководил предишния ден.

Той "тържествено обяви победата в максималната извънредна антиепидемична кампания за унищожаване на новия коронавирус, проникнал на наша територия, и за защита на живота и здравето на хората", се посочва в статията на английски език.

Изтъквайки успеха на тримесечните антивирусни мерки на бедната страна, Kim обяви решението за понижаване на нивото на "максималната" система за спешна превенция на епидемии до нормално.


Въпреки това Kim подчерта необходимостта от постоянна бдителност и по-строги мерки в пограничните райони, за да се предотврати повторното навлизане на COVID-19 в страната, позовавайки се на глобалното разпространение на вариантите и на маймунската едра шарка.


Междувременно Kim Yo-jong, по-малката сестра на лидера, която изпълнява длъжността заместник-директор на отдел в Централния комитет на Корейската работническа партия, обвини за кризата с вируса в страната "истеричния фарс" от Юга за ескалиране на конфронтацията и повтори твърдението, че "чужди неща" от Юга са пренесли вируса в Севера.

"Вече обмислихме различни планове и нашето противодействие трябва да бъде смъртоносно.", KCNA цитира думите ѝ от срещата в отделна статия на английски език.
"Ако врагът продължава да извършва такива опасни действия като подстрекаване на проникването на вируса в нашата република, ние ще му отговорим не само с унищожаване на вируса, но и със заличаване на южнокорейските власти."

Пхенян обяви първия си случай на COVID-19 на 12 май, след като твърдеше, че страната не е засегната от коронавирус повече от две години и въведе блокиране на цялата територия. От 29 юли насам дневният брой на заболелите от треска в Севера остава нулев, след като на 15 май достигна връх от над 392 920 души.


Миналия месец Северът заяви, че епидемията от коронавирус е възникнала от външни предмети, намерени в близост до южнокорейската граница, намеквайки за пренесени с балон материали, изпратени от групи севернокорейски дезертьори в Южна Корея, като например брошури, съдържащи пропаганда срещу Пхенян.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page