top of page
  • albenacacheva

Северна Корея заплаши Южна Корея с ядрена атака


Северна Корея е против войната, но би използвала ядрено оръжие, ако Южна Корея нападне, заяви във вторник Kim Yo-jong, влиятелната сестра на лидера Kim Jong-un, в предупреждение, което според анализатори вероятно е било насочено към бъдещия консервативен президент на Южна Корея Yoon Suk-yeol.


Kim Yo-jong, високопоставен служител в правителството и управляващата партия, определи неотдавнашните забележки от страна на министъра на отбраната на Южна Корея като "много голяма грешка". Според севернокорейската държавна информационна служба в изявлението на министъра ставало въпрос за нападения срещу Севера.


Южнокорейският министър на отбраната Suh Wook заяви в петък, че армията на страната разполага с различни ракети със значително подобрен обсег, точност и мощност, с "възможност за точно и бързо поразяване на всяка цел в Северна Корея".


Двете Кореи засилиха демонстрациите на военна сила, след като Северна Корея тества редица все по-мощни ракети тази година. Длъжностни лица в Сеул и Вашингтон също така се опасяват, че Северна Корея може да се готви да възобнови изпитанията на ядрени оръжия за първи път от 2017 г. насам на фона на застоялите преговори.Kim и друг севернокорейски служител излязоха с по-ранни изявления в неделя, в които осъдиха забележките на Suh и предупредиха, че Пхенян ще унищожи основни цели в Сеул, ако Югът предприеме каквито и да било "опасни военни действия", като например превантивен удар.


Критиките на Kim най-вероятно са насочени към новоизбрания южнокорейски президент Yoon Suk-yeol, който призова за по-решителна отбрана срещу севернокорейските заплахи, каза Rachel Minyoung Lee, анализатор в базирания в САЩ проект 38 North, който наблюдава Северна Корея отблизо.

"Коментарът на Yoon за изпреварващия удар влезе в заглавията на вестниците преди няколко месеца и Пхенян се възползва от забележките на Suh, за да даде знак на бъдещата южнокорейска администрация", добави тя.
"Досега Северна Корея се е въздържала да критикува Yoon на каквото и да е авторитетно ниво, но със сигурност изглежда, че се подготвя за това."

Изявленията предполагат, че Пхенян подготвя севернокорейската общественост за възможна промяна в междукорейските отношения, след като Yoon встъпи в длъжност през май, добавя Lee.


Делегация от екипа на Yoon посети Вашингтон тази седмица, за да се срещне с американски официални лица, които потвърдиха ангажимента си да защитават Южна Корея, според изявление на Държавния департамент на САЩ от вторник.


В обръщението към народа от вторник Kim заяви, че Пхенян се противопоставя на войната, която би оставила полуострова в руини, и не разглежда Южна Корея като свой основен враг.

"Но ако Южна Корея по някаква причина - независимо дали е заслепена от погрешна преценка - избере такива военни действия като изпреварващ удар, изтъквани от (Suh Wook), ситуацията ще се промени", добави Kim.
"В такъв случай самата Южна Корея ще се превърне в мишена."

Ако южнокорейската армия нахлуе на територията на Северна Корея, тя ще бъде изправена пред "невъобразимо ужасна катастрофа" и бойните ядрени сили на Севера ще трябва неизбежно да изпълнят задълженията си, каза тя, като отбеляза, че Югът може да избегне тази съдба, като се откаже от всякаква "невероятна мечта" да извърши превантивна атака срещу ядрена държава.


Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page