top of page
  • albenacacheva

Северна Корея е заподозряна в плагиатство на песен на южнокорейска момичешка група


Според експерт по въпросите на Северна Корея севернокорейски музиканти са заподозрени в плагиатство на песен от 2017 г. на южнокорейската момичешка група GFRIEND.


Kang Dong-wan, професор по политически науки в университета Dong-A, публикува на 9 януари в канала си в YouTube видеоклип, на който се вижда как севернокорейската певица Jeong Hong-ran пее аранжирана версия на "Envy Us" по време на новогодишно празнично събитие в Пхенян.


Тогава един интернет потребител остави коментар, че песента прилича на песента "Fingertip", издадена през 2017 г., на вече разпадналата се к-поп момичешка група GFRIEND.


След това Kang качи още два видеоклипа, на 14 и 16 януари, в които сравнява двете песни, след като се консултира с музикални експерти, и твърди, че голяма част от севернокорейската песен изглежда е взаимствана от южнокорейския оригинал.

"Помолих музикални експерти да ги сравнят и установих, че имат съвпадащи тонове", заяви той в един от видеоклиповете.

"Envy Us" е песен, създадена от Chongbong Band, която се харесва в Северна Корея вече повече от 20 години. В текста ѝ се разказва как хората завиждат на севернокорейците, които живеят в комунистическо общество с "най-великия лидер".


Въпреки че севернокорейските власти се опитват да се противопоставят строго на тези, които се наслаждават на южнокорейски песни, филми и драми, наричайки ги "злокачествен рак", който разяжда младите севернокорейци, сега вместо това пишат песни в "южнокорейски стилове" като вид алтернатива, според професора.


Kang допълва, че на церемонията, проведена на 9 септември миналата година по случай основаването на Северна Корея, някои севернокорейски песни са били аранжирани в жанра R&B и други южнокорейски стилове.

"Севернокорейският лидер Kim Jong-un ги оцени високо, като каза, че "това беше историческо изпълнение" и "добрият аранжимент донесе революционна промяна". След това още песни бяха аранжирани в южнокорейски стилове и изпълнени на събитието за честване на Нова година", разказва той.

Професорът заяви пред информационна агенция Yonhap, че е малко вероятно отделни композитори в Севера да са аранжирали песни в южнокорейски или западни стилове, като добави, че може да е имало инструкции на ниво режим.

"На севернокорейските власти ще им бъде трудно да продължат с репресиите и контрола върху южнокорейската попкултура, затова изглежда, че са наредили създаването на песни, "по-добри от южнокорейските", посочва Kang във видеото.

Но това, което наистина кара младите севернокорейци да харесват южнокорейските песни, според професора са текстовете, които са за любовта и личния живот, за разлика от севернокорейските песни с пропагандна насоченост.

"Само плагиатстването на южнокорейски ритми и бийтове за "Завиждам ни", без да се променят пропагандните текстове - дали това ще се хареса на младите севернокорейци, както е замислено от режима? Не мисля", добавя Kang.

Песните на GFRIEND, сред които "Me gustas tu" и "Rough", често се използват в операциите за психологическа война на Юга, като се излъчват по високоговорители по границата от 2016 г. до 2018 г., когато двете Кореи се споразумяха да спрат враждебните действия, включително излъчванията.


Източник: The Korea Times

bottom of page