top of page
  • albenacacheva

Северна Корея изпитва затруднения да си осигури "напреднала" ядрена технология


Въпреки заявения стремеж към огромен арсенал от ядрени оръжия и системи за пренасяне, Северна Корея изглежда все още има да извърви дълъг път, преди да постигне това, което желае, особено що се касае до технологията за миниатюризиране на бойните глави.


Оценката на Lee Sang-min, изследовател в Корейския институт за отбранителни анализи, дойде ден след като севернокорейският лидер Kim Jong-un публично обеща да ускори развитието на ядрения потенциал на Севера и дори заплаши да използва ядрено оръжие в случай, че "някакви сили се опитат да нарушат основните интереси" на страната му.

"Ако приемем, че крайната ѝ цел е да зареди бойни глави на междуконтинентална балистична ракета (МБР), няма доказателства, че Северна Корея е постигнала такава цел", заяви Lee на конференция в Сеул.

Изглежда, че Северът изпитва трудности при осигуряването на напреднали технологии, като например миниатюризация на ядрените бойни глави и възможности за връщане в атмосферата на балистичните ракети, заяви той, като добави, че досегашното ядрено развитие на потайния режим се е основавало главно на сравнително прости технологии.


Той оценява, че понастоящем Пхенян не изглежда да е усвоил технологията за зареждане на ядрена бойна глава на своята МБР Hwasong-15 и за точно поразяване на цел на фона на съобщенията за еднократно изстрелване.


Kim Bo-mi, изследовател в Института за стратегия за национална сигурност, също заяви, че засега Hwasong-15 изглежда има ниско ниво на точност на целта.


По време на военен парад в понеделник Северът демонстрира своите МБР, включително Hwasong-15 и Hwasong-17 - ракета "чудовище", за която се твърди, че е изстреляна тестово миналия месец.


Източник: Yonhap

Коментари


bottom of page