top of page
  • albenacacheva

Северна Корея все още не реагира на призивите на Южна Корея за преговори относно COVID-19


Вече втори ден Северна Корея не реагира на опитите на Южна Корея да предложи диалог относно COVID-19, възможността за медицински доставки и сътрудничеството в областта на здравеопазването, съобщи служител на министерството във вторник.


В понеделник Министерството на обединението се е опитало да предаде на Севера съобщение по факс чрез своето бюро за връзка. То се стреми да проведе консултации на работно ниво относно продължаващата епидемия в бедната страна и помощта в областта на медицинските доставки, включително ваксини, маски и тестове.


Двете Кореи проведоха рутинния си телефонен разговор в 9 ч. във вторник, но Пхенян все още не е изразил намерението си да приеме факса, според служител на Министерството на обединението, който говори при условие за анонимност.

"Тъй като Северна Корея е наясно с нашата позиция относно сътрудничеството в областта на превенцията на заболяванията, нашето правителство ще изчака отговора на Севера, без да го притиска", заяви той, подчертавайки, че Пхенян ще се нуждае от време, за да прецени дали да приеме съобщението.

Ако получи отговор от Пхенян, министерството ще възприеме "практичен и реалистичен" подход, за да разгледа различни начини за провеждане на консултациите на работно ниво, включително онлайн видеоконференция, каза служителят.


Към 18:00 ч. в понеделник Северна Корея съобщи за общо над 1,48 млн. случая на "треска" и 56 смъртни случая.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page