top of page
  • albenacacheva

Северна Корея заяви, че ракетните ѝ изпитания са действия за "самозащита" срещу заплахите на САЩ


В събота Северна Корея подчерта, че последните ѝ ракетни изпитания са "редовни и самоотбранителни" действия срещу военни заплахи от страна на САЩ, като се противопостави на осъждането на неотдавнашното изстрелване на балистични ракети от страна на Агенцията на ООН по въздухоплаването.


В изявление на Националната авиационна администрация на Северна Корея се съобщава:

"Изстрелването на ракетните изпитания от КНДР е редовна и планирана самозащитна стъпка за защита на сигурността на страната и регионалния мир от преките военни заплахи на САЩ, които продължават вече повече от половин век."

КНДР е акроним на официалното име на Севера - Корейска народнодемократична република.


Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), специализирана агенция на ООН, която се занимава с въпросите, свързани с международната въздушна навигация, официално определи продължаващото изстрелване на балистични ракети от страна на Севера над или в близост до международни въздушни маршрути без предварително уведомление като сериозна заплаха за безопасността на гражданската авиация.


Северът обаче твърди, че ракетните му изпитания не представляват заплаха или вреда за безопасността на гражданската авиация или на съседните държави.


Той уточни, че ракетните му дейности са насочени към противодействие на военните заплахи от страна на САЩ и разкритикува стъпката на ИКАО.

"Категорично осъждаме и отхвърляме това като политическа провокация на САЩ и техните васални сили, целяща да наруши суверенитета на КНДР", заявиха от авиационната администрация на Северна Корея.

Северна Корея повиши напрежението на полуострова с поредица от оръжейни изпитания, включително изстрелването на балистична ракета със среден обсег над Япония във вторник.


Широко разпространено е мнението, че ракетните изпитания на Пхенян са негов протест срещу съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ, тъй като режимът на Kim Jong-un ги разглежда като репетиция за инвазия.


Съюзниците проведоха мащабни годишни комбинирани военни учения от края на август до началото на септември. По-рано тази седмица те проведоха и съвместни военноморски учения с участието на самолетоносача с ядрена мощност USS Ronald Reagan в знак на демонстрация на сила срещу провокациите на Севера.


Източник: The Korea Times

Comentários


bottom of page