top of page
  • Team BKNews

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета


Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета (ICBM), но тя се е провалила по време на полет, съобщи южнокорейската армия.


Изстрелването на междуконтинентална балистична ракета, седмата за Севера тази година, предизвика тревога в Япония, но не успя, като се приземи в морето.


Напрежението ескалира на фона на опасенията, че Северът скоро ще проведе ядрен опит.


В сряда и двете Кореи изстреляха ракети близо до водите на другата страна. Обменът видя най-много ракети, изстреляни от Севера за един ден.


Многобройните изстрелвания на Северна Корея идват, когато САЩ и Южна Корея организират най-големите си съвместни въздушни учения, които Пхенян остро критикува като "агресивни и провокативни".


В четвъртък Северна Корея е изстреляла ракета с голям обсег около 07:40, местно време, според изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Източник потвърди пред BBC, че това е междуконтинентална балистична ракета.


Той прелетя около 760 км (472 мили) и достигна височина от около 1920 км.


Предполага се, че изстрелването е завършило с неуспех, каза армията на Южна Корея.


Изстрелването доведе до това японското правителство да издаде рядко предупреждение за тревога за жителите на някои от северните региони, като им каза да останат на закрито.


Първоначално от Токио казаха, че ракетата е прелетяла над Япония, но министърът на отбраната Yasukazu Hamada по-късно каза, че "не е пресякла японския архипелаг, а е изчезнала над Японско море".


Министър-председателят Fumio Kishida по-късно осъди "многократните изстрелвания на ракети" на Северна Корея, като ги нарече "безобразие".


САЩ заявиха, че изстрелването демонстрира заплахата, която ракетната програма на Северна Корея представлява за съседите и международния мир и сигурност.

Нашите ангажименти към отбраната на Република Корея и Япония остават железни - каза говорител на държавния департамент.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Южна Корея Cho Hyun-dong и заместник-държавният секретар на САЩ Wendy Sherman казаха, че изстрелванията са "жалки и неморални" по време на телефонен разговор в четвъртък, според Южна Корея.


След изстрелването на междуконтиненталните балистични ракети САЩ и Южна Корея се споразумяха да удължат съвместните си въздушни учения след планираната им крайна дата в петък, съобщиха военновъздушните сили на Южна Корея.


Това става само месец след като Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония за първи път от пет години насам.


Въпреки санкциите Пхенян извърши шест ядрени опита между 2006 и 2017 г. и се смята, че планира седми. Той продължи да развива своя военен капацитет - в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН - да заплашва своите съседи и потенциално дори да доведе континенталната част на САЩ в обсега на поразяване.


При изстрелванията в сряда една от балистичните ракети на Пхенян пресече Северната гранична линия (NLL), спорна морска граница между Кореите.


Тя падна извън териториалните води на Южна Корея, но беше ракетата, която е стигала най-близко до границата.


В сряда от Пхенян са изстреляли 23 ракети, а от Сеул са отговорили с три.


Източник: BBC

bottom of page