top of page
  • albenacacheva

Северна Корея продължава да води война срещу южнокорейската култура


В Северна Корея е почти невъзможно да се изпълнят всички изисквания, отговарящи на един истински чучхе социалист. Да празнуваш рожден ден, да се разведеш със съпруга си, да гледаш южнокорейски филм и да си безработен - всичко това може да се счита за "несоциалистическо" или "антисоциалистическо" поведение.


Според нов доклад, публикуван в четвъртък, режимът под ръководството на Kim Jong-un е засилил кампанията си срещу такива хора, особено тези, които харесват южнокорейската поп музика или телевизионно съдържание, което през последните години все повече се смята за заплаха за стабилността.


Проучването за несоциалистическите групи - скрита операция за наблюдение в Северна Корея - е проведено от базирания в Сеул Център за база данни за човешките права в Северна Корея. Според него подобна на мрежа от информатори държи обикновените севернокорейски граждани в страх и спомага за утвърждаването на практиката за даване на подкупи.


В страна, в която всеки нарушава правилата, всеки е потенциален престъпник. Мрежата ограничава не само широката общественост, но и служителите, които прилагат правилата, като засилва концентрацията на власт в ръцете на малцина висши ръководители. Изследването се основава на интервюта с 32 севернокорейци, които са дезертирали в Южна Корея между 2018 и 2020 г.

"След като Kim пое властта, режимът до голяма степен се насочи към външна информация, включително незаконни видеоклипове от Юга, защото знае, че такива неща променят начина, по който хората мислят", сподели севернокорейски дезертьор.

Повече от 25% от севернокорейските дезертьори заявиха, че "незаконните видеоклипове" - предимно от Южна Корея или Съединените щати - са основната цел на репресиите, следвани от наркотиците (17,3%), опитите за дезертьорство (14,7%) и "начина на живот, подобен на капиталистическия" (12%). Сред тях повече от 40 процента заявяват, че се сблъскват с подобни проверки ежедневно.


Докато едни севернокорейци просто получават предупреждение за нарушаване на правилата, други, които нямат късмет, се оказват мъртви. Ако въпросното видео съдържа открито съдържание, екзекуцията е почти неизбежна, се посочва в доклада.


Пхенян създава тези групи за наблюдение в началото на 90-те години. Някога могъщият Съветски съюз се разпада и милиони севернокорейци умират от глад. Много хора загубиха вярата си в системата за дажби и започнаха да търгуват с храна и други стоки на черните пазари. Заплашен от промяната, режимът активира групите, които оттогава действат периодично.


Без никакъв надлежен процес служителите на реда нахлуват в домовете на онези, които смятат за подозрителни, претърсват ги и ги пребиват, ако се съпротивляват. Ако бъдат заловени, в много случаи жертвите предлагат подкупи, което прави работата доходоносна. В доклада се посочва, че изпълнителите често имат определена квота, която трябва да покрият, и ако се справят добре, получават награди, като например повишение.


Някои севернокорейски дезертьори твърдят, че именно затова групите за наблюдение обикновено се насочват към богатите, които могат да си позволят да плащат големи суми за свобода. Над 36% от интервюираните казват, че служителите на реда активно използват правилата за свое икономическо предимство.


Някои активисти за правата на човека лансират идеята, че контрабандата на USB устройства, заредени с к-поп музика или холивудски филми в Севера, може да бъде ефективен начин за разобличаване на лъжите на режима, който усилено се опитва да ограничи достъпа на външна информация до народа си.


Изследователите твърдят, че това е "нож с две остриета", който може да застраши хората в Северна Корея.

"Той удовлетворява правото им да знаят, като ускорява свободното разпространение на информация в Севера, но съдържа и риска да ги изложи на нарушаване на човешките права", се отбелязва в доклада.

Източник: The Korea Timesbottom of page