top of page
  • albenacacheva

Северна Корея ще отпразнува с фестивал годишнината от рождението на Ким Ир Сен


Северна Корея планира да проведе различни мащабни празнични събития, както онлайн, така и офлайн, по случай 110-ата годишнина от рождението на покойния си лидер основател през следващия месец, съобщи държавната медия в четвъртък.


На 15 април ще проведе голям пролетен фестивал в Пхенян с магически представления и изпълнения на художествени трупи в памет на Ким Ир Сен, дядото на настоящия лидер Ким Чен Ун, съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA).

"(Фестивалът) ще ни вдъхнови за нашия мощен поход и ще помогне тази значима година да се превърне в революционна година на празненствата" - заяви и главният вестник на Севера "Rodong Sinmun".

Тази година Пхенян ще организира друг голям международен фестивал на изкуствата онлайн на фона на опасенията за COVID-19. Започналият през 1982 г. фестивал на изкуствата "Априлска пролет на приятелството" е събитие, което се провежда на всеки две години и на което се канят художествени трупи от други държави, за да отбележат рождения ден на покойния основател.


Годишнината, наричана в Северна Корея „Ден на слънцето“, е един от най-големите национални празници в страната. По правило Северът отбелязва всяка пета и десета годишнина с мащабни събития, включително военни паради.


Изглежда, че тази година се планират и големи културни събития в очевиден опит да се укрепи вътрешното единство на фона на нарастващия икономически натиск от последиците от глобалните санкции и пандемията от COVID-19.


През 2020 г. Северът отмени почти всички големи тържества за годишнината от рождението заради пандемията.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page