top of page
  • bknmoni

Северна Корея ще се фокусира върху икономиката на страната през 2022 г.


Лидерът на Северна Корея Kim Jong-un каза, че икономиката ще бъде национален приоритет тази година и че страната е изправена пред "голямата борба на живот и смърт". Той говори в края на заседанието на управляващата партия, като господин Kim отбеляза 10-годишната си власт. Заради самоналожената коронавирусна блокада, Северна Корея страда от недостиг на храна. В речта му нямаше пряко споменаване на САЩ или на Южна Корея. Г-н Ким каза, че нарастващото развитие и подобряването на жизнения стандарт на хората ще са основни негови задачи. Той призна "суровата ситуация" през 2021 г. и определи "важна задача за постигане на радикален напредък в решаването на проблема с храните, облеклото и жилищата на хората", съобщи Официалната корейска централна информационна агенция (KCNA).


И допълни, че борбата с пандемията е една от основните цели за следващата година:

"Аварийната епидемична превенция на работата трябва да бъде основен приоритет на държавната власт", цитиран от KCNA.

Но също така каза, че Пхенян ще продължи да укрепва своите отбранителни способности поради все по-нестабилната военна среда на Корейския полуостров.

Лидерът говори и в петък в края на 4-ото пленарно заседание на 8-ия Централен комитет на работническата партия в Корея (WPK), който започна в понеделник. По-рано тази година имаше доклади, че хората в страната гладуват, което породи загриженост към тях, тъй като зимата щеше да засили хранителната им криза. Границата е затворена от януари 2020 г., за да се предотврати разпространението на COVID-19 от Китай. След една година, в която лидерът Kim Jong-un многократно подчерта тежкото икономическо състояние на Северна Корея и недостига на храна, тези предизвикателства отново бяха акцент по време на пленума на управляващата работническа партия. Предупреждението на Kim е за "голяма борба на живот или смърт" през 2022 г. и призовава жителите да се подготвят за друг "тежък март", отнасящ се до най-голямата икономическа криза на Северна Корея и глад от 90-те години. Въпреки че подобни сравнения усложняват ситуацията, икономическите проблеми на Северна Корея са наистина изострени от свързаните с него затворени граници, международни санкции и природни бедствия. Всички гореизброени неща са допринесли за това, което Kim описва през юни като "напрегната" хранителна ситуация. Международните агенции предупреждават и за нарастващата хранителна несигурност и глад. Акцентът на Ким е върху прилагане на Национален икономически план, развитие на селските райони и напредък на "научното земеделие". То сега служи за напомняне на гражданите, че техният лидер се интересува от техните нужди, като същевременно определя очакванията за още една година на икономически борби. Новогодишните изказвания на г-н Kim преди това са включвали съобщения до Южна Корея и САЩ, но тази година той не ги спомена изрично.

"Ако разгледаме този доклад за пленума като замяна на новогодишната реч на Kim Jong-un, може да се каже, че това е най-краткото споменаване на междукорейските отношения и външната политика някога" - Cheong Seong-Chang, старши изследовател в института "Седжонг" пред NK News.

В края на миналата година Северна и Южна Корея, САЩ и Китай се съгласиха да сложат официален край на корейската война, която завършва с примирие. Но разговорите все още не са започнали заради исканията на Северна Корея, казаха от Южна Корея. Източник: BBC

Comments


bottom of page