top of page
  • albenacacheva

Без мъже: в Корея се увеличават местата само за жени


Jeong Ye-ji, 31-годишна офис служителка, живееща в квартал Gwanak, Сеул, преди два месеца сменя фитнеса си с фитнес център само за жени, което е направило тренировките ѝ по-удовлетворяващи.

"От една страна, станах по-уверена, тъй като не се притеснявам, че ще получа нежелани погледи от мъжете. Мога да нося тесни дрехи като клинове, панталони за колоездене и потници, без да се срамувам", споделя тя.

Jeong също така смята, че фитнес залата е по-подходяща за жени.

"Харесва ми фактът, че има разнообразие от по-леки дъмбели, плочи с тежести и по-голяма зона за разтягане в сравнение с предишната ми фитнес зала. И тъй като съм заобиколена от хора от същия пол, не се чувствам притеснена, докато използвам машини с тежести, с които не съм много добра", добави тя.

Фитнес залите не са единствените съоръжения, които ограничават услугите си само за жени.


През последните години в Корея се появяват все повече места, предназначени само за жени, като се започне от кафене за учене, "gosiwon", или апартаменти в стил общежитие, къщи за гости и споделени офиси и се стигне до къмпинги.


Според онлайн общността на къмпингуващите в Cheonan, провинция South Chungcheong, откритият през май къмпинг е отворен само за жени, които искат да се насладят на тихо и спокойно преживяване в отсъствието на мъже.


Разделянето на половете може да се открие и в правителствените политики.


През юни т.г. Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта разреши услугите за споделено пътуване с такси за първи път, след като тази практика беше забранена през 1982 г. Въпреки това, с изключение на такситата тип ван, които побират петима и повече пътници, споделеното пътуване е ограничено само между хора от един и същи пол.


Министерството обясни, че мерките целят да намалят притесненията на хората от споделянето на пътуване с непознат, както и опасенията от потенциални престъпления.


Експертите са на мнение, че основната причина, поради която все повече жени избират еднополовите съоръжения, е страхът да не станат жертва на сексуални престъпления като воайорство, преследване и изнасилване, чийто брой рязко нарасна през последните години.

"Жалко е, че жените търсят такива пространства и са готови да харчат пари специално, за да стоят далеч от мъжете. Но в същото време това показва как нашето общество не успява да им осигури безопасна среда", заяви Yun Ji-yeong, професор по философия в Националния университет в Changwon и експерт по въпросите, свързани с равенството между половете.
"Жените са силно обезпокоени от това, че стават обект на престъпления, свързани с пола, които изглежда се случват навсякъде и по всяко време. Незаконното снимане със скрити камери например се случва не само в обществените тоалетни, но и на места като библиотеки, хотели или дори у дома", обяснява тя.

По данни на Националната полицейска агенция от 2017 г. насам всяка година има около 5 000 случая на незаконно заснемане със скрити камери.


Shin Kyung-ah, професор по социология в Hallym University, подкрепи това мнение.

"Факт е, че жените са по-уязвими към престъпления, свързани с насилие, отколкото мъжете. Данните показват, че над 80 % от жертвите на престъпления, свързани с насилие, са жени. В този смисъл пространствата само за жени изглежда предлагат убежище от подобни притеснения", заяви бившият ръководител на Корейската асоциация за изследване на жените.
"Необходимостта от някои съоръжения, предназначени само за жени, като например местата за паркиране, е спорна. Когато обаче става въпрос за места като домовете си, където прекарваме по-голямата част от времето си, всеки трябва да се чувства сигурен и защитен", заяви тя.

И двамата експерти предвидиха, че популярността на местата само за жени ще се запази, ако не се намалят случаите на насилие.

"Разделянето на половете не е фундаментално решение", коментира Yun.
"Това, от което жените се нуждаят повече, са стабилни закони и мерки за справяне с насилието, основано на пола, заедно с адекватни механизми за защита."


Това обратна дискриминация ли е?


Някои пространства, предназначени само за жени, предизвикват отпор от страна на мъжете, които се чувстват дискриминирани.


През 2020 г. Националната комисия по правата на човека на Корея посочи, че провинциалната библиотека в Jecheon, провинция North Chungcheong, която е отворена само за жени, е сексистка по своята същност и по този начин нарушава основни човешки права. Надзорният орган изрази становището си в отговор на петиция, подадена от групи за защита на правата на мъжете.


Създадена през 1994 г., библиотеката е отворила врати само за жени в съответствие с желанието на лицето, дарило средства за изграждането на обекта. Но след препоръката на Комисията по правата на човека тя започна да предоставя ограничени услуги и на мъже.


Междувременно местата за паркиране само за жени, които бяха въведени от градската управа на Сеул през 2009 г., ще останат в историята след постоянни дебати относно тяхната необходимост и ефективност.


През август столичното управление на Сеул обяви, че местата за паркиране, предназначени само за жени, ще преминат в "места с предимство за семействата", а местата ще бъдат предназначени за семейства с деца, бременни жени или хора с увреждания.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page