top of page
  • albenacacheva

New York Times: "Pachinko" показва пътя на ханбока през историята


Известният американски вестник New York Times (NYT) представя корейската традиционна дреха ханбок, представена в оригиналния сериал на Apple TV+ "Pachinko", който описва живота на четири поколения корейско семейство в Япония.


В специална статия, озаглавена "One Garment's Journey Through History" ("Пътуването на една дреха през историята"), NYT споменава, че "еволюцията на корейския ханбок е поглед към историята на страната".


Вестникът анализира, че ханбокът "е отразявал вариации и стилове през своята повече от 2000-годишна история" и обяснява, че ханбокът "е колкото красив, толкова и функционален".


Освен това NYT коментира, че излъчването на "Pachinko" е "повратен момент" в американското телевизионно развлечение, като припомня, че макар ханбокът да има качеството на официално облекло, носено по празници и специални поводи, преди да се появи западното облекло, всички в Корея го носят ежедневно.


Това означава, че "Pachinko", който представя в детайли живота и човешките взаимоотношения на корейците в началото на XX век, показва как ханбокът се е променял през историята.


В поредицата главната героиня Sunja, която е родена в бедно семейство в Пусан по време на японския колониален период, носи ханбок, направен по поръчка и изтъкан от памук, докато готви и върши домакинска работа.


Корейско-американската създателка на сериала Soo Hugh разказва пред NYT:

"Искахме да уловим този детайл като средство за представяне на съдбите за нашите герои, а също и за тяхното финансово положение".

NYT посочва, че напоследък хората от други страни също проявяват все по-голям интерес към ханбока благодарение на популярността на Корейската вълна и предимно на к-попа.


С нарастването на броя на престъпленията от омраза срещу азиатци в САЩ някои корейци приемат ханбока като символ на културна гордост и противопоставяне срещу расовата омраза, пише NYT.


В статията се отбелязва също така, че жените традиционно са изработвали ханбок и че именно жените предприемачи в най-голяма степен управляват днешната индустрия за производство на облеклото.


Източник: Koreaonline.at

bottom of page