top of page
  • albenacacheva

Нов законопроект за защита на непълнолетните к-поп идоли бе одобрен от Министерството на културата

Новият законопроект е насочен към редица проблеми в к-поп индустрията.

Южнокорейското министерство на културата, спорта и туризма наскоро обяви, че по време на пленарна сесия е одобрено ново изменение на "Закона за развитие на индустрията за популярна култура и изкуства". Новият законопроект е насочен към редица въпроси в к-поп индустрията, включително нови правила относно правата на малолетните идоли, както и нови договорни задължения за развлекателните компании.

Едно от най-големите нови изисквания, които законопроектът налага на к-поп развлекателните агенции, е, че те трябва да разкриват отчетите си за доходите на своите идоли поне веднъж годишно, освен когато артистите поискат. Новото правило е следствие от скандалните обвинения, отправени към компанията на певеца Lee Seung Gi - HOOK Entertainment, когато Dispatch разкри, че певецът е работил на "робски договор" през последните 18 години. Репортажите показаха също, че Lee Seung Gi никога не е получавал пари за музиката си, въпреки че е издал безброй хитове.


Измененият закон изисква договорите за услуги в областта на популярната култура и изкуствата да включват конкретни подробности за методите на разплащане и приспадане на разходите. На министъра на културата, спорта и туризма също така се нарежда да вземе предвид резултатите от разследванията, свързани с договорите, когато създава или преразглежда стандартни договори за професионалисти в областта на популярната култура и изкуствата.

Освен финансовата прозрачност новият законопроект налага и няколко нови правила за компаниите, които наемат непълнолетни идоли, с цел засилване на тяхната защита. Най-важното е, че законопроектът ще намали горната граница на работното време за младите артисти. Предишните разпоредби разрешаваха до 35 часа седмично за артисти под 15 години и 40 часа седмично за артисти на възраст 15 и повече години.


Новите правила са:

под 12 години: 25 часа седмично и 6 часа дневно

от 12 до 15 години: 30 часа седмично и 7 часа на ден

15 и повече години: 35 часа седмично и 7 часа дневно

Освен това законопроектът забранява дейности, които нарушават правото на младите знаменитости на образование, като например отсъствия от училище или отпадане от училище. Той също така забранява действия, които представляват риск за здравето им (принуждаване да "изглеждат по-добре" и/или "отслабват" и т.н., физическо и/или словесно насилие по какъвто и да е начин).

За да се гарантира защитата на правата на младите артисти, изменението задължава развлекателните компании да назначат "служител за защита на младежите", който да отговаря за опазването на тяхното благосъстояние.

Загрижеността за защитата на непълнолетните идоли напоследък нараства сред к-поп феновете и корейските нетизени. Тази загриженост е следствие от началото на "тенденция" сред развлекателните компании, които привидно дебютират с по-млади идоли от всякога. Компании като ADOR и YG Entertainment бяха критикувани онлайн от международни к-поп фенове за това, че дебютират или подготвят дебюти на идоли на 14 години като Hyein от Newjeans или потенциалния член на BABYMONSTER Chiquita.


Източник: Koreaboo

Comentarios


bottom of page