top of page
  • Team BKNews

Защо се отбелязва Навратри?


Навратри е един от най-важните фестивали в индуисткия календар. Обикновено се пада между септември и октомври по време на месеца на Ashvin и трае девет дена. Нав означава девет, а ратри - нощи.


Хората се събират заедно по време на Навратри, за да почетат Дурга, богинята майка, която носи много оръжия в ръцете си.


Дурга е позната с убиването на зъл демон в битка, която траела девет дена и нощи, поради което фестивалът трае също толкова!


Всеки ден е представен с различен цвят, който символизира една от нейните отличителни характеристики или черти. Много индуисти носят традиционен тоалет в различен цвят, за да отразят това.


Фестивалът завършва с т.нар. Дусерхра, с което се празнува победата на доброто над злото.


Каква е историята зад Навратри?

Навратри е времето, през което индуистите празнуват победата на богинята Дурга над демона Mahishasura.


По-силен бог - Брахма - благословил Mahishasura с безсмъртие заради отдадеността му, което означавало, че никога не може да умре. Но този подарък идвал с едно условие - единственият човек, който ще може да победи Mahishasura, ще бъде жена.


Mahishasura не мислел, че някоя жена ще е достатъчно силна, за да го убие, и бил доволен от сделката.


През годините Mahishasura и мъжете му станали влиятелна сила, като нападали хората на Земята и никой бог не можел да го победи.


Най-накрая бог Брахма, бог Вишну и бог Шива - трите най-силни индуистки богове - решили да се обединят и да създадат богинята Дурга - силна жена, чията задача била да унищожи Mahishasura.


Боговете я въоръжили с много оръжия, преди да я изпратят на битка с Mahishasura.


Дурга се била с демона 10 дена и се оказало доста трудно, защото той продължавал да променя формата си, за да обърква богинята. Но когато най-накрая се превърнал в бивол, Дурга успяла да го победи.


Как се отбелязва?

По време на Навратри някои семейства избират да постят, като употребяват само мляко, вода, плодове и ядки през деня, последвани от пълно хранене след залез слънце. Някои хора пият само вода и вечерят обикновено ястие през вечерта.


Отбелязването включва и много танци!


Има два основни танца за отбелязване на Навратри. Първият е гарба - традиционен танц, в който пляскаш с ръце, докато се въртиш в кръг. Музиката е вълнуваща и става по-силна, като включва много барабани.

Другият танц се нарича Raas. Използват се пръчки dandiya, които обикновени са дървени и са украсени с панделка. Пръките се удрят в ритъма на музиката.


След Raas следва молитва или ритуал, наречен Aarti. Запалват се свещи и лампи, докато се четат специални молитви.


Източник: BBC
Comentários


bottom of page