top of page
  • Team BKNews

Превратът в Мианмар: какво се случва и защо?


Мианмар попадна в заглавия по целия свят в понеделник, когато военните поеха контрола. Смята се, че Аун Сан Су Чжи, лидер на страната, и членовете на партията й са под домашен арест.


Къде е Мианмар?

Мианмар, още известна като Бирма, е в Югоизточна Азия и си граничи с Тайланд, Лаос, Бангладеш, Китай и Индия. Населението е около 54 милиона души, повечето от които говорят бирмански, въпреки че се говорят и други езици. Най-големият град е Yangon, но столицата е Nay Pyi Taw. Основната религия е будизъм. Има много етнически групи в страната, включително мюсюлмани рохинги. Управляващите военни променят името на страната от Бирма на Мианмар през 1989 г., година след като хиляди хора бяха убити при репресии. Страната е управлявана от военните от 1962 до 2011, когато ново правителство започва да въвежда връщане към гражданското управление.


Какво става сега и защо?

Военните отново завладяха страната, обявявайки едногодишно извънредно положение.

Те поеха контрола след избори, които партията „Националната лига за демокрация„ (NLD) на Suu Kyi спечели с огромно съпротивление.

Въоръжените сили подкрепиха опозицията, която настоя за повторно гласуване, твърдейки, че е широкоразпространена измама.

Изборната комисия заяви, че няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Превратът беше организиран, когато трябваше да се проведе първата сесия на новия парламент.

В деня на преврата достъпът до интернет беше силно затруднен, а телекомуникациите - нарушени. Държавната телевизия Ем Ар Ти Ви съобщи във Facebook, че не може да излъчва заради технически проблеми.

Армията прекъсна телевизионните и радиостанциите на държавните медии, местната телефонна линия и интернет спряха да работят в цялата страна", написа в Туитър журналистът на Reuters Wa Lone.

Кой отговаря сега?

Военните казват, че властта е предадена на главнокомандващия Мин Онг Хлаинг.

Той отдавна притежава значително политическо влияние, поддържайки успешно Татмадау - военните на Мианмар - дори когато страната премина към демокрация.Коя е Аун Сан Су Чжи?

Аун Сан Су Чжи стана световноизвестна през 90-те години на миналия век за движението за възстановяване на демокрацията в Мианмар.

Прекарва близо 15 години в ареста между 1989 и 2010 г., след като организира митинги, призоваващи за мирна демократична реформа и свободни избори.

Тя е удостоена с Нобелова награда за мир, докато е под домашен арест през 1991 година.

През 2015 г. тя доведе партията си НЛД до победа на първите открито оспорвани избори в Мианмар от 25 години насам.Репресиите над рохингите

Международната репутация на Су Чжи пострада значително в резултат на отношението на Мианмар към малцинствената група рохинга.

Мианмар ги смята за нелегални имигранти и им отказва гражданство.

В продължение на десетилетия мнозина са избягали, за да избегнат преследването.

Хиляди рохинги са убити, а над 700 000 са избягали в Бангладеш след репресии на армията през 2017 г.

Су Чжи се яви пред Международния съд през 2019 г., където отрече военните да са извършили геноцид.


Каква беше международната реакция?

ЕС, Обединеното кралство и Обединените нации са сред онези, които осъдиха превземането на военните.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че "гласът на хората трябва да се зачита".

Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да възстанови санкциите срещу Мианмар.

Но не всеки реагира по този начин.

Китай, който преди това се противопоставяше на международната намеса в Мианмар, призова всички страни в страната да "разрешат различията". Нейната информационна агенция Синхуа определи промените като "разместване на кабинета".

Други страни в региона, включително Камбоджа, Тайланд и Филипините, заявиха, че това е "вътрешен въпрос".


Какво може да се случи сега?

Су Чжи призова своите поддръжници да "протестират срещу преврата", но по улиците на Мианмар е тихо.Политик от НЛД заяви пред агенция AP, че партията не планира улични протести, а работи за "мирно разрешаване на проблема".


Съобщава се, че медиците, работещи в държавни болници, казват, че ще спрат работа тази седмица, за да настояват за освобождаването на Су Чжи. Снимки в социалните мрежи показват, че някои носят черни панделки в знак на протест.


Източник: BBC

bottom of page