top of page
  • Team BKNews

Корейски град разкритикуван заради проекта си за транснационален бракMungyeong е град в северна провинция Gyeongsang в Южна Корея. Въпреки че всяка година привлича туристи със спиращите дъха природни гледки, жителите продължават да намаляват - особено след като добивът на въглища е спрян и семействата се изселват. Сега, предимно като селскостопански регион, град Mungyeong е с около 71 хиляди души.


Популярен туристически обект в град Mungyeong


Очевидно е, че големият спад в населението е дълъг проблем, с който управляващите града искат да се справят. Най-новият им опит обаче отнесе огромни критики на национално ниво, след като молбата им за съдействие, изпратена от града, се разпострани.


Молба за съдействие


В горепоспоменатата "молба за съдействие", в която се иска помощ от имиграционните служби, се твърди, че търсят как да уредят самотни мъже в земеделския бизнес с виетнамски студенти, които са в Корея, за да учат в чужбина. Заявено е, че проектът за транснационален брак е, за да „насърчи увеличаване на населението и да съживи града на фона на изселването на по-младото поколение - особено на жените“.


За да насърчи увеличаване на населението и да съживи града на фона на изселването на по-младото поколение - особено на жените - от селскостопанския бизнес и селските райони, град Mungyeong стартира проект за транснационален брак и търси активно съдействие за помагане на по-възрастните, самотни мъже, които са пропуснали точното време, за да се оженят, да се уредят с виетнамски студенти, учещи в чужбина. - град Mungyeong

Молбата, предполагаемо изпратена през април 2021, след това изброява финансовата политика в момента на града за подпомагане на сключили брак двойки, които имат 1, 2, 3 или 4 деца. Градът обещава да изплаща 30 млн. вона на вноски в рамките на 50 месеца, ако тези бракове се осъществят и доведат до население.


Група виетнамски студенти в Корея са се консултирали с Корейския център за правата на жените мигранти и Фондацията за правата на човека Gong Gam, за да предприемат мерки и да подадат официална жалба в Националната комисия по правата на човека в Корея срещу град Mungyeong за дискриминация срещу виетнамските студенти и нарушаване на човешките им права.


Студентите и Корейският център за правата на жените мигранти по време на пресконференция пред Националната комисия по правата на човека в Корея


Проектът е сексистки и расистки спрямо мигрантите жени, които са в Корея. Градът дори не трябва да насърчава комерсиалния транснационален брак. Идеята е дискриминираща спрямо мигрантите, които са жени. Нарушава правата им да бъдат третирани като равни. Нарушава правата им да търсят щастие. - Корейския център за правата на жените мигранти

Една от студентките, подали жалбата, обяснява:

Студентите от чужбина, включително и аз, сме тук с валидни визи, за да преследваме образователнти цели. Не сме тук, за да изкарваме пари, и не сме тук да си търсим съпрузи.

Други студенти също изразиха разочарованието си с проекта на града, отбелязвайки, че да правиш бизнес чрез транснационални бракове, за да разрешиш проблема си с намаляване на населението, е просто отвратително и разстройващо.


Звучи ми, сякаш градът вярва, че може да ожени старите, самотни мъже за учещи в чужбина студенти, за да разреши проблема си с намаляване на населението, и това е просто отвратително и крайно разстройващо. Самата аз съм студент, който учи в чужбина, и съм крайно обидена от това колко е сексистка и расистка идеята. Град Mungyeong изглежда си мисли, че виетнамските студенти с радост биха се съгласили да се омъжат за когото и да е, стига да получат виза и финансова подкрепа в замяна. Не само че това е сексуална обективизация, но и расова дискриминация на виетнамците. - виетнамски студент

По същия начин и корейци, които са попаднали на новините за това, изразяват недоволството си срещу управляващите, които са планирали и одобрили цялото това нещо.


Междувременно виетнамските студенти, подали жалбата, изискват и очакват официалното извинение на кмета на град Mungyeong , както и обещание да осигурят задълбочено обучение на градските власти по темите за сексизма и расизма. От града обаче още не са дали отговор по въпроса.


Източник: Koreaboo

Kommentare


bottom of page