top of page
  • albenacacheva

Moon призова да се разкрие истината за потъването на ферибота "Севол" през 2014 година


В събота 16 април президентът на Южна Корея Moon Jae-in отново призова за продължаване на усилията да се разкрие истината около трагичното потъване на ферибота "Севол" през 2014 г.

"Все още има въпроси, чиито отговори все още не са намерени", написа Moon в профилите си в социалните мрежи по повод осмата годишнина от инцидента, при който загинаха 304 души.

Moon добави, че разкриването на истината за "Севол" безспорно е необходимо, за да се изградят основите на безопасността на страната.


Фериботът потъна край югозападното крайбрежие на полуострова на 16 април 2014 г. Голяма част от загиналите са гимназисти, които са отивали на екскурзия.


Последваха спорове относно начина, по който тогавашната администрация на Park Geun-hye се е справила с инцидента, особено със спасителните и издирвателните операции. По-ранни разследвания установиха доказателства за небрежност от страна на бреговата охрана, капитана на кораба и неговия екипаж.


Новоизбраният президент Yoon Suk-yeol също изрази съболезнования на семействата на жертвите.

"Вярвам, че да направим Южна Корея по-безопасна е най-искреният начин да изразя съболезнования към жертвите (на потъването на "Севол")", написа Yoon във Facebook.

Източник: The Korea TimesComments


bottom of page