top of page
  • Sakura

“Моето корейско лято...", или как заобичахме тази книга


В “Моето корейско лято, или как заобичах кимчи” Дженифър Баркли ни пренася в Южна Корея – страна, в която не е планирала да пътува, но след като съдбата я отвежда там, тя се влюбва в мястото.


Търсейки разнообразие, Дженифър решава да замине за 3 месеца заедно с приятеля си музикант на пътешествие до Изтока. В началото тя прекарва времето си в столицата Сеул, но скоро шумотевицата и типичната атмосфера на града ѝ омръзват и тогава започва да обикаля провинцията, в която намира всичко, което е търсела.


Трябва да се отбележи, че действието в книгата се развива в началото на века и оттогава много неща са се променили. К-попът и киното не са били толкова глобални, а туристите далеч не били много. Това позволява на автора да се потопи в некомерсиализираната и автентична Корея, такава, каквато я познават местните.

Ако човек обаче наистина иска да разбере мястото, на което се намира, да посети само туристическите дестинации, не е достатъчно. Затова Баркли си поставя за цел да си намери южнокорейски приятели и наистина успява.


Южнокорейците разбиват стереотипите, че са резервирани, и където и Баркли да се озове, винаги има местни, които с удоволствие ѝ предлагат покрив над главата, храна и най-вече възможност да създаде ценни спомени.


В страниците са описани и исторически моменти, в които става ясно за отношенията на Южна Корея със страни като Япония и Китай. Засегнати са болезнени теми за войните, окупацията и разделянето на Северна и Южна Корея, което довежда до много разделени семейства. Информацията може да е полезна, както за незапознатите с нея, тъй като помага за разбирането и на народопсихологията на корейците, така и за запознатите, които да си припомнят.


Книгата от издателство Ера е изключително разтоварваща и подходяща за лятото. Щом я прочетете, ще Ви се прииска и Вие да опитате кимчи, пибимбап и традиционни пикантни ястия, дори и да не ви харесат първоначално и да не знаете как се ядат; да се запознаете с човек като г-н Ким, който ще ви остане верен приятел дори на края на света; да разберете същността на будизма или просто да се скитате в поредната улица в Корея, търсейки запомнящо се изживяване.


Можете да закупите книгата от тук или от друга онлайн или физическа книжарница.

bottom of page