top of page
  • Sakura

“Minari” с номинация за "Златен глобус"


Корейско-американският филм “Minari” е номиниран за "Златен глобус". На 3 февруари Асоциацията на холивудската чуждестранна преса обяви номинираните за 78-те награди "Златен глобус".


Филмът е номиниран в категорията "Най-добър чуждоезичен филм". Други номинирани за същата категория са: Another Round - Дания; La Llorona - Гватемала/Франция; The life ahead - Италия; Two of us - Франция/САЩ. “Minari” е в списъка като продукция от САЩ, но е номиниран в чуждестранната категория, защото голяма част от диалога е на корейски.


Възникна недоволство обаче относно това, че филмът е в категорията за чуждестранни, вместо за категорията "Най-добра филмова драма". През 2019 “Parasite”, който беше първия корейски филм, спечелил „Златна палма“ на Фестивала в Кан и по-късно спечели четири награди на 92-рите награди "Оскар", също беше изключен от категорията "Най-добра филмова драма" на наградите "Златен глобус" поради същата причина, че филмът не е на английски. Въпреки това, докато “Parasite” е корейска продукция, “Minari” е продуциран и финансиран от американски компании и режисьорът и по-голяма част от екипа и актьорския състав, с изключение на Han Ye Ri и Youn Yuh Jung, всички са американски граждани.


По-рано медиите спекулираха относно шанса актрисата ветеран Youn Yuh Jung да бъде номинирана в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля". Към момента Youn Yuh Jung е спечелила над 20 награди като "Най-добра актриса в поддържаща роля" за ролята си в “Minari” от филмови асоциации в САЩ. Номинираните в тази категория за "Златен глобус" обаче са: Глен Клоуз - Hillbilly elegy; Оливия Колман - "Бащата"; Джоди Фостър - "Мавританецът"; Аманда Сейфрид - "Манк"; Хелена Зенгел - "Новини от цял свят";


“Minari” е режисиран от Lee Isaac Chung и участват Steven Yeun, Han Ye Ri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh Jung и Will Patton. Базиран на реалните преживявания на режисьора, филмът е за семейство на южнокорейски имигранти, които се опитват да започнат живота си в провинцията в Америка през 80-те на XX век.


Източник: Soompi


Comments


bottom of page