top of page
  • albenacacheva

В Пхенян се проведе военен парад по случай годишнината от създаването севернокорейската армия


Според сигурен източник Северна Корея е организирала военен парад в Пхенян в сряда, за да отбележи 75-ата годишнина от създаването на въоръжените си сили, като това е било изключително добре режисирано събитие, което има за цел да покаже военната мощ на режима и да насърчи националното единство.


Източникът заяви, че парадът се е състоял на площад "Ким Ир Сен" след предварителна проява, започнала в 20:30 ч., в рамките на честването на годишнината от създаването на Корейската народна армия.


Не е било съобщено веднага дали севернокорейският лидер Ким Чен Ун е присъствал на парада. Режимът често използва такъв тип събития, за да демонстрира оръжейния си запас.


В навечерието на парада медиите се позоваха на анализи на сателитни снимки, според които изолираната държава е мобилизирала войници, превозни средства и друга военна техника при очевидни репетиции.


Очакваше се Северът да използва фойерверки и други средства, за да оживи нощните празненства за хората, които се борят с дългогодишните икономически трудности и ограниченията, предизвикани от пандемията.


Парадът се проведе в момент, в който непокорният режим удвоява програмите си за разработване на оръжия, като се заканва на това, което нарича "враждебна" политика на САЩ, и подчертава принципа си "ядрена бомба за ядрена бомба и пълна конфронтация за пълна конфронтация".


Пхенян също така изостри реториката си срещу Сеул, като нарече южния си съсед "несъмнен" враг и призова за експоненциално увеличаване на ядрения си арсенал.


Откакто Ким пое властта след смъртта на баща си в края на 2011 г., режимът му е организирал 13 военни парада, включително последния. Предишният му парад се проведе през април миналата година по повод 90-годишнината от основаването на Корейската народнореволюционна армия.


Източник: The Korea Times

bottom of page