top of page
  • Team BKNews

Манга авторът Ken Akamatsu спечели изборите и си осигури място в Камарата на съветниците


Ken Akamatsu, манга авторът на Love Hina, беше избран в Камарата на съветниците, след като спечели изборите в Япония на 10 юли. Той е първият манга автор в японската история, който печели национални избори, и победата беше посрещната с поздравления от цялата индустрия.


Самият Ken Akamatsu туитна след новините за победата, като обеща да не предаде избирателите си:

Точно след 8 часа вечерта различни медии съобщиха, че съм спечелил изборите за Камарата на съветниците. Победител означава раждането на първия манга художник, който ще бъде член на парламента. Сигурен съм, че Япония ще се промени! За да не предам избирателите, които са се надявали и са гласували за мен, и за да отговоря на това, че съм назоваван "представителя на всички хора", ще работя упорито, за да изпълня предизборните си обещания.

Ken Akamatsu за първи път разкри намерението си да се кандидатира за една от двете Камари в Япония на 16 декември 2021 г. - Камарата на съветниците, позната като Sangiin в Япония. Той се яви като кандидат на управляващата Либерално-демократическа партия, която официално обяви кандидатите на 22 декември, разкривайки, че манга художникът е в списъка с членовете. Камарата на съветниците провежда избори на всеки три години, за да избере половината от членовете, и те имат 6-годишен мандат.


Основният принцип на Ken Akamatsu беше да защитава свободата на словото в Япония. През април 2022 г. „ООН жени“ излязоха с протест срещу рекламата на The Nihon Keizai Shimbun за Tawawa на Kiseki Himuro, като заявиха, че компанията трябва да преразгледа стандарта за реклама. Протесът е „типичен външен натиск“ и „трябва да се протестира старателно, за да се защити свободата на изразяване“, каза Akamatsu в туит тогава.


Ken Akamatsu е директор на Асоциацията на японските аниматори, в която Tetsuya Chiba е председател. Той се присъедини към “Hyogen no JIyu wo Mamoru-Kai” - група, основана през 2016 г. с цел да защитава свободата на словото, като главен съветник през 2021 г. Taro Yamada от Либерално-демократическата партия, който спечели изборите за Камара на съветниците през 2019 г. с 540 000 гласа, е председател на групата.


Двамата работят близко от години и Yamada застана зад Akamatsu за изборите. В интервю с Bunshun той разкри притеснението си, че Yamada ще бъде един от малкото членове, които активно работят за креативната индустрия и ще е опасно политикът да бъде сам в партията, което подтикна Akamatsu да мисли, че някой като Yamada тябва да бъде там. Yamada е отправял предложения на Akamatsu да бъде избраният от години и след като най-новата манга на Akamatsu - UQ HOLDER! - наближи края си, той прие.


Източник: Anime Corner

bottom of page