top of page
  • Team BKNews

Нов японски закон е възможно да разкрие идентичността на манга авторите и виртуалните ютубъри


Япония ще въведе нова система за издаване на фактури през октомври 2023 г., но тя не е одобрявана от хората в креативните индустрии, които ползват псевдоними. Според новата предложена система фактурите могат да се считат за "потвърдени" само ако лицата ги заявят с истинските си имена и имената ще бъдат достъпни за обществеността чрез национална база данни. Това създава проблеми за тези, които искат да пазят името си в тайна, като манга артистите и витюбърите.


Досега Министерството на финансите на Япония е предоставило оскъдни подробности относно това как системата ще работи за професии, в които често се използват псевдоними. Групата за връзка на гражданите за данъчна справедливост (ръководена от адвокат Kenji Utsunomiya) изпрати въпроси до Министерството на финансите; отговорите, както съобщават Shueisha Online, не са обещаващи.


Съобщава се, че Министерството на финансите не обмисля контрамерки за проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот, като отговори, че не вярва, че включването на истинското име на човек е „много рискова лична информация“. Според представител истинското име е предпочетено пред адреси или телефонни номера за проверка на самоличността. Базата данни ще бъде отворена за търговска употреба; MIF пояснява, че целта му е да позволи на компаниите, които работят с голям брой клиенти, да проверяват фактурите на партиди, вместо да идентифицират лицата едно по едно. В момента министерството няма намерение да преразглежда или променя идентификационната система и работи със системата съгласно закона.


Критикуващите реформата спорят, че системата дава приоритет на удобството за големите корпорации пред личната неприкосновеност. Въпреки че потвърдените фактури са на доброволна основа, работещите на свободна практика са силно стимулирани да участват в системата, за да запазят работата си. Системата също така ще облага фактурите с данък върху потреблението, което натоварва по-тежко работещите на свободна практика и едноличните търговци, които преди са работели като освободени от данъци.


Групата за защита на дубльорите Voiction се противопостави на системата, а петицията в Change.org има над 90 хил. подписа.


Източник: Anime News Network, Anime SenpaiCommentaires


bottom of page