top of page
  • Team BKNews

Мъж получи смъртна присъда за палежа на аниме студиото в Киото

Японец беше осъден на смърт за палеж в анимационно студио в Киото през 2019 г., при който загинаха 36 души и бяха ранени десетки други.


Инцидентът, един от най-смъртоносните в Япония през последните десетилетия, уби предимно млади художници и шокира света на анимето.


45-годишният Shinji Aoba се призна за виновен за нападението, но адвокатите му поискаха по-лека присъда на основание "умствена некомпетентност".


Съдиите обаче отхвърлиха това, постановявайки, че Aoba е знаел какво прави:

Установих, че обвиняемият не е бил психически нестабилен по време на престъплението. - каза главният съдия Masuda в съда в Киото.

Прокурорите поискаха смъртното наказание за Aoba, казвайки, че мотивът му да нападне студиото се появил, след като започнал да вярва, че творбата му е открадната. Той заявил, че Kyoto Animation, познати като KyoAni, са плагиатствали книга, с която участвал в конкурса им. През юли 2019 г. той нахлул в студиото по време на работен ден, разлял бензин на приземния етаж и го запалил.


По-късно, когато се призна за виновен през септември 2023 г., каза, че не е мислел, че толкова много хора ще умрат:

Чувствах, че нямам друг избор, освен да направя това, което направих. Съжалявам изключително много и изпитвам вина.

Самият Aoba беше с 90% изгарания по тялото си от пожара и беше арестуван, след като се възстанови от операциите.


Прокурорите казаха пред съда:

Заблудата, че KyoAni Studio са плагиатствали работата му, е повлияла на мотивацията му.

Но те казаха, че не е бил контролиран от такива заблуди и е имал пълната способност да разбере действията си.


В четвъртък съдията прочете дълги мотиви с показанията на жертвите, преди да обяви присъдата. Повече от половината от 70-те служители на анимационното студио бяха убити при инцидента, а други 32 бяха ранени.

Някои от тях са видели колегите си, обхванати от пламъци, а някои от тях страдат от психологически последици и са измъчвани от чувство за вина и разкаяние, каза съдия Masuda.

Източник: Би Би Си


bottom of page