top of page
  • albenacacheva

Мъж от Китай поиска развод след 33 дни брак, както и да му бъдат върнати парите за сватбата


Мъж в Китай, който взел голям заем, за да плати за сватбата си в размер на 510 000 юана (72 000 щатски долара), поиска от булката си да му върне значителна част от разходите по брака, който трае общо 33 дни.


25-годишният мъж с фамилно име Hou от провинция Henan в Централен Китай стана популярен в социални медии, след като в края на миналия месец започна еднолична кампания, в която иска да му бъдат върнати 140 000 юана (20 000 щ.д.), които похарчил за сватбата, съобщи Jimu News.


Двойката е била представена един на друг от сватовник през 2021 г. и е била сгодена само три дни по-късно.


Парите, използвани за покриване на пищната сватба на двойката, са дошли от Hou и родителите му, като всички започват допълнителна работа на непълно работно време, за да съберат средствата, а друга част от парите младоженецът взема назаем от други роднини.


Hou започва кампанията си за възстановяване на средствата, като окачва плакат на колата си и използва високоговорител, за да издигне искането си за обезщетение пред дома, в който неговата съпруга, с фамилно име Li, живее с родителите си в окръг Biyang, провинция Henan.

Hou заяви, че Li се е изнесла от дома им след спор, след като той е заспал вкъщи, а тя се е заключила късно през нощта, след като е приключила работа, само един месец след като започват връзката си в края на януари.


Той подава молба до местния съд за развод, но тя е отхвърлена през юни, след като Li заявява, че са щастливо женени, според решението на Народния съд на окръг Biyang. Hou е подал жалба, която е разгледана следващия месец.

"Живеехме близо, само на 3 км един от друг, когато се запознахме чрез сватовник. Чувствахме се добре заедно и се сгодихме само три дни след това", разказва Hou.

Разходите за сватбата на двойката са били разточителни за стандартите на провинция Henan, където средният годишен доход е едва 22 000 юана (3100 щатски долара) през миналата година.


Разходите включват кола, пари в брой за цената на булката, поискана от семейството на Li, и някои годежни подаръци.


Hou взема 160 000 юана назаем от роднини, а останалата част е от спестяванията на родителите му и от парите, които те и Hou изкарват, работейки временна работа далеч от дома.

"Искаме само да ни върнат бижутата, които ѝ купихме и които са на стойност над 40 000 юана, и 100 000 юана в брой", заяви Hou.

Историята за разпадането на брака на двойката предизвика разгорещена онлайн дискусия в континентален Китай, където нарастващите разходи за сватби, особено в по-малките градове и селските райони, са все по-голямо финансово бреме за много семейства.

"Повече такива случаи трябва да се оповестяват публично. В Henan цената на булката обикновено е повече от 100 000 юана. Често срещано явление е родителите да вземат пари назаем, когато синовете им се сгодяват", коментира един от потребителите на Weibo.

През последните години китайското правителство разпространи директиви, насочени към реформиране на сватбените традиции, и насърчи по-скромните разходи за подаръци и сватбени приеми, но въпреки тези усилия цените на булките продължават да растат, като често струват стотици хиляди юана (десетки хиляди щатски долара).


Източник: South China Morning Post

Comentarios


bottom of page