top of page
  • albenacacheva

Кметът на Сеул: Ниската раждаемост може да бъде решена чрез наемане на повече чуждестранни работници


Oh Se-hoon спомена нарастващия проблем с недостига на работна ръка след първата година от мандата си.


В понеделник кметът на Сеул Oh Se-hoon заяви, че проблемът с недостига на работна ръка, произтичащ от демографския спад в страната, може да бъде частично решен чрез привличането на повече чужденци.


След като приключи първата година от четвъртия си кметски мандат, Oh предложи идеята след бизнес пътуване до Япония, по време на което се срещна с кмета на Токио Koike Yuriko в края на миналия месец. Oh каза, че е научил, че японската столица е станала по-отворена към приемането на чужденци, което той вижда като решение на проблема със застаряващото корейско общество и намаляващата местна работна сила.

"Вече имаме голям брой чужденци в Сеул, които са предимно от Китай и страните от Югоизточна Азия", заяви кметът на пресконференция в кметството на Сеул.
"Да ги приветстваме да станат част от нашия град е най-бързият начин за осигуряване на работна ръка в града".

Кметът заяви, че процесът трябва да се обмисли внимателно, тъй като първо ще трябва да се постигне консенсус.


Професията, при която кметът иска да види увеличение, са детегледачките. Oh заяви, че наличието на голям брой детегледачки в крайна сметка ще насърчи повече млади корейски двойки да се оженят и да имат деца.


Проблемът е, че наемането им не е достъпно за много корейски домакинства, като се има предвид, че заплатите на детегледачките се изчисляват според минималното почасово заплащане в страната, което може да нарасне допълнително. Понастоящем тя е определена на 9620 вона (7,36 долара), но корейците настояват за повишаването ѝ до 12 210 вона, докато работодателите искат замразяване на сегашното ниво.

"В Сингапур и Хонконг наемането на детегледачки не струва повече от 1 милион вона (765 $) месечно", смята Oh.
"С тези разходи проблемът с ниската раждаемост става поправим. Но в Корея тази цифра е юридически невъзможна. Тук това струва почти 2 милиона вона. Кой би искал да има бебета при такова финансово бреме? Наемането на детегледачки в Корея изисква въвеждането на ново правно условие, което е отделено от системата на минималната работна заплата, за да се преодолее тази финансова тежест за корейците."

Oh говори и за превръщането на Сеул в по-привлекателен за туристите, като добави, че река Хан трябва да бъде бързо реконструирана.


Той заяви, че е бил отчаян, когато е посетил Токио и е станал свидетел на добре развитата му инфраструктура, проектите за градско преустройство и небесната градина Meguro. Сравнението го смутило и предизвикало у него чувство на разкаяние, защото досега река Хан е трябвало да бъде преустроена в много по-голяма степен, посочи той.


Кметът заяви, че ще се стреми да поправи сегашното състояние на крайбрежието внимателно, без да бърза, но и без забавяне.


Oh е изразявал мнението си за необходимостта реката да стане по-достъпна и приятна за жителите на града и туристите. В основата на тази програма е мнението му, че реката е оставена твърде тиха и прекалено защитена от природозащитниците, докато предприятията за преустройство биха могли да превърнат реката в по-активна с корабчета, круизи, крайречни места за отдих и въжени линии.

"При посещението си в Токио наскоро усетих истинска горчивина", споделя Oh.
"Преди десет години, когато изкарах втория си кметски мандат, си мислех, че градът най-накрая може да настигне Токио за кратко. Но през следващото десетилетие никой не се погрижи да инвестира и стотинка в реката. Всички тези години, в които реката можеше да бъде реконструирана, се изпариха напразно."

Oh критикува природозащитниците и други лица, които се противопоставят на инициативите на градската управа за реконструкция на реката. Той си спомня, че някои от протестиращите са казвали, че "гражданското инженерство е зло".

"Как може нещо, което поддържа всички тези ключови градски инфраструктури, да е зло?" - отговори той.
"Тъй като през всичките тези години реката не е била засегната от гражданското строителство, тя е останала в застой. За мен това е равносилно на рецесия, защото други световни градове междувременно са постигнали напредък."

Източник: The Korea Times

bottom of page