top of page

„Изкуството на щастието е да го откриеш в простите неща": житейските уроци в “Crash Landing on you”


Crash Landing On You е една от тазгодишните корейски драми, която успя да завладее света със своята нечесто срещана тематика, успешни и затвърдени във времето актьори и сценаристи.


Лесно е да се влюбиш в драмата, особено в романтиката между Ri Jeong Hyeok (който е изигран от Hyun Bin) и Yoon Se-ri (изиграна от Son Ye-Jin).


Историята за южнокорейската наследница на богата фамилия Юн, която попада в инцидент и се озовава в Северна Корея, буквално в ръцете на севернокорейският капитан Ri, ни показва ,че не всичко върви по мед и масло в живота ни. Има своите обрати.

Тази любовна история ще ви накара да избухнете в смях и плач, благодарение на забавните и заинтригуващи отношения между главните и поддържащите герои. Отделно от това, можем да научим и доста полезни уроци от нея.


Нека се заемем с днешната цел, а именно: “Какви житейски уроци получихме от тази драма?“


(Статията съдържа спойлери.)

1. Изборът, а не обстоятелствата, определя кои ще сме в бъдеще

Двама от злодеите, Gu Seong Jun и Cho Cheol Gang, са сираци, които са отраснали сами. Gu Seong Jun е мошеник, който бяга в Северна Корея, а Cho Cheol Gang е член на Севернокорейското политбюро, който заговорничи да унищожи семейството на капитан Ri. Докато Cho Cheol Gang причинява сам своята самотна смърт, историята на Gu Seong Jun ни прехвърля в една изкупителна дъга, когато се отказва от самолетния си билет, за да спаси жената, която обича.

Лошите постъпки на двамата герои ни прехвърлят в две посоки.


Gu Seong Jun се превръща в герой, щом решава да поеме обстоятелствата въз основа на грешките, които е направил, а Cho Cheol Gang ни научава, че не бива да се вкопчваме в отмъщението.


2. Разчитай главно на себе си и не се доверявай лесно

Se-ri е дъщеря на конгресмен, но винаги е била сама в следването на мечтата си и създаването на успешната си компания. Вместо да разчита на баща си, както своите братя, тя поема пътя си сама и решава да зачеркне всички в името на мечтата си. Мечтите са относителни за всеки един човек. Se-ri ни учи ,че да следваш мечтите си не е като по приказките (лесно и безгрижно), но ако имаш желанието и вярваш, ще получиш прекрасен резултат.


3. Живот без социални мрежи и постигането на връзки с много хора без тях

Това, което ни хареса, е закачката между героите в Crash Landing On You.

Може да не е имало технология (и дори да имаше в частта на историята в Сеул), много от тях остават свързани помежду си - не с интернет. Когато Se-ri се приземи в Северна Корея, тя беше с празни ръце. Докато шоуто опитва да изобрази Северна Корея, всички се досещаме от различни източници, че са напълно изолирани от останалата част на света.

Нямаше никакви разсейвания, когато ядат храната си; те споделят истории, избухват във вълни на смях и се наслаждават на времето си един с друг. Може би е време да се свържем по начина, по който героите в Crash Landing On You - прекъснати онлайн, но с истинска връзка офлайн. Ако гледаме драмата в такъв момент, в който се намираме сега, ще си припомним още повече колко хубаво е да се виждаме на живо и да живеем на мига.

В ера, в която романтиката и запознанствата са сложни, хората лесно се срамуват от любовта. По-добре е да се пазиш и да не пострадаш, нали? Но ако направим това, изпускаме искрата и радостта от живота.

Ако се страхувате от болката, не забравяйте, че да се нараните, е един от рисковете на любовта. Главните герои ни научиха, че за правилния човек винаги си струва рискът.


Любовта, която си връщаме, ще отнеме всички сълзи, които сме пролели. Ако искаш да се откажеш от любовта, недей. Вселената дърпа конците за теб. Магията ще се случи, просто се дръж.


4. Не се страхувайте от това, че нещата не вървят по плана ви

В човешката природа е да мислим за бъдещето и да правим планове. Те обаче невинаги се случват, но това не означава, че трябва да се предадем или да поглеждаме в миналото, за да съжаляваме за това, което не се е случило. Понякога ситуациите, в които никога не сме предполагали, че ще попаднем, довеждат до още по-удовлетворяващи резултати. Като човек, който винаги е бил богат и е свикнал на друг начин на живот, Se-ri никога не е предполагала, че всичко това ще се изпари, за да се озове в Северна Корея и въпреки всичко, там намира сродната си душа и верни приятели.
Comments


bottom of page