top of page
  • Team BKNews

13 книги, които любимите ви к-поп идоли харесват - първа част


Обичаме любимите си к-поп идоли заради тяхното пеене, танцуване и/или рапиране, но се оказва, че интересите им не спират дотук. Някои от тях са запалени любители на книгите и не се колебаят да споделят любимите си четива на фен срещи, предавания, интервюта и по време на живи излъчвания.


„Братя Карамазови“ от Фьодор Достоевски, препоръчана от IU

По време на третия епизод на риалити шоуто на JTBC Hyori's Bed And Breakfast през 2017 г. IU четеше втория том на „Братя Карамазови“. Продуцентът Kim Hak-min каза, че IU е избрала книгата за най-добрата, която е чела в живота си. Тя препоръчва и други книги като „Човек на име Уве” на Фредрик Бакман и Essays In Love на Ален де Ботон.


За какво се разказва?

Книгата е философски роман, разглеждащ етически проблеми като Бог, свободата на волята и морала. Действието се развива в неизвестно градче в Русия през XIX век, като мястото на действието напомня на Старая Руса, където е написана по-голямата част от текста.


Kim JiYoung, Born 1982 - Чо Нам Джу, препоръчана от Irene от Red Velvet

Irene от Red Velvet препоръча книгата на фен по време на среща, като заяи, че я е прочела, докато е била на почивка.


За какво се разказва?

Книгата разказва историята на Kim Ji-young - корейка, която наскоро е напуснала работата си, за да се грижи за новородената си дъщеря, както се очаква от много корейски жени. Но нещо не е наред, когато тя започва да имитира гласовете на други жени, живи и мъртви, както познати, така и непознати. Това, което последва, е животът на Ji-young, белязан от системен сексизъм и разказан от психиатъра ѝ.


"Смъртоносна отдаденост" от Кейго Хигашино, препоръчана от Kai от EXO

Кай, който многократно е казвал, че четенето е едно от любимите му хобита, спомена по време на шоуто The Human Condition през 2013 г., че "Смъртоносна отдаденост" му оставила дълбоко впечатление.


За какво се разказва?

Когато е извикан да разследва поредното убийство в Токио, полицейският детектив Кусанаги едва ли е предполагал, че ще се сблъска с най-трудния случай в кариерата си – има труп, има и заподозрян (бившата съпруга на убития), но жената разполага с желязно алиби, а и всичко е толкова объркано – липсва мотив, липсва и оръжието на престъплението... Постепенно Кусанаги осъзнава, че само гений би могъл да разреши такъв заплетен случай и се обръща за помощ към д-р Юкава – брилянтен физик от Токийския университет, по-известен с прозвището „детектив Галилео“. Професорът, който обича да разплита мистерии, е помагал многократно на полицията в залавянето на хитри престъпници. Но този път...този път Галилео ще трябва да се изправи срещу ум, който не отстъпва на неговия или дори го превъзхожда.


„Демиан” от Херман Хесе, препоръчана от Jisoo от Blackpink

Тя препоръчва книгата по време на шоуто Blackpink House. Други книги, които препоръчва, са "Каръл" на Патриша Хайсмит и „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери.


За какво се разказва?

Името Демиан е близко по звучене до гръцкото „даймон“ - демон, и с него Хесе означава вътрешния глас на своя герой. Емил Синклер е отраснал и възпитан в порядъчно буржоазно семейство младеж. Неговият мистериозен съученик Макс Демиан го подтиква да не следва примера на родителите си и да намери себе си в бунта на своето поколение.


"1984" от Джордж Оруел, препоръчана от RM от BTS

По време на интервю от 2017 г. RM спомена, че обича да препрочита "1984". Той обича да извлича препратки от книги и да се вдъхновява от тях, затова не е изненада, че препоръчва и други като "Чужденецът" на Албер Камю и "Моля те, погрижи се за мама"

на Кюн-сук Шин.


За какво се разказва?

В този свят абсолютният властник Големия брат и неговите подчинени следят постоянно всички, Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост. Миналото постоянно се пренаписва, а бъдещето е оковано в безкрайна война, мизерия и погазване на човешкото достойнство. Последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата – и точно тя е следващата цел на властта, за да предотврати всяка възможност за бунт.


The Courage To Be Disliked от Ichiro Kishimi и Fumitake Koga, препоръчана от Jaehyun от NCT

Jaehyun от NCT обича да говори за любимите си книги по време на фен срещи и е препоръчвал разнообразни нехудожествени книги, включително книгата за самопомощ "Куражът да не бъдеш харесван".


За какво се разказва?

Тази книга обяснява принципите на известния психолог Alfred Adler чрез непрекъснат диалог между млад и по-възрастен философ. В хода на петте разговора философът помага на ученика си да разбере как всеки от нас е в състояние да определи посоката на собствения си живот и да се освободи от оковите на миналото си. Adler предполага, че човек е по-щастлив и свободен, ако живее от момент до момент, като работи върху собствената си задача в живота, вместо да върши задачи на други хора. Смелостта да не бъдеш харесван е освобождаващ начин на мислене, тъй като ви позволява да развиете смелостта да промените и да игнорирате ограниченията, които може да си поставяте.


"Норвежка гора" от Харуки Мураками, препоръчана от Jinyoung

На фен събитие през 2016 г. Jinyoung разкри, че любимата му книга е "Норвежка гора" от Харуки Мураками и я чете, когато се чувства депресиран. Познат на феновете като любител на четенето, той препоръчва и "Странният случай с Бенджамин Бътън" на Франсис Скот Фицджералд и "Парфюмът. Историята на един убиец" от Патрик Зюскинд.


За какво се разказва?

Любовта на Тору и Наоко е всеотдайна, но белязана от трагичната смърт на най-добрия им приятел. И докато Наоко все повече се оттегля в някакъв свой свят, Тору открива, че светът край него е крайно интересен и се чувства силно привлечен от една независима и сексуално освободена млада жена.


Източник: Buzzfeed, издателства








bottom of page