top of page
  • albenacacheva

Твърде скъпи ли са к-поп стоките?Миналата седмица многобройни фенове на к-поп сензацията BTS се включиха в Twitter и други социални медии, за да изразят недоволството си от високата цена на памучните пижами по идея на члена на групата Jin, които се продаваха за 119 000 вона (99,6 долара) всяка в Weverse Shop - платформа за търговия, създадена от HYBE - мениджърската компания на BTS.


Като се има предвид, че те са по-скъпи от кашмирените пижами, които обикновено са на цени от около 60 000 до 80 000 вона, недоволството им е разбираемо. Дори Jin сподели, че е бил изненадан от цената. Въпреки това пижамите се разпродадоха за няколко минути.Това не е единствената к-поп стока, чиято цена изглежда прекалено висока. Пластмасова бутилка за вода с името на к-поп група и нейният нов албум се продава онлайн за 38 000 вона (32 долара), докато обикновен бадж е на цена 26 000 вона (22 долара).


Фен написа в социалните мрежи:


К-поп стоките са толкова невероятно скъпи. Исках да си купя лайтстик-ключодържател на любимата ми група, но той струваше почти 35 долара. Компаниите трябва да знаят, че някои от нас са безработни студенти, които се опитват да свързват двата края.

Друг коментира:

Имам чувството, че с нас се отнасят като с наивници, готови на всичко, само защото обичаме идолите си... Надявам се, че к-поп лейбълите ще ни предложат по-разумни цени в бъдеще.

Според музикалния критик Jung Min-jae силата на марката на к-поп звездите често добавя стойност към тези продукти и повишава цената им.


Дори и к-поп стоките да не се различават от другите продукти по отношение на качеството, те се продават на по-високи цени, защото в тях участват к-поп изпълнители, казва той.
Те се произвеждат главно за любителите на к-попа, които са склонни да отворят портфейлите си, независимо от високите цени, като средство за подкрепа на любимите си идоли. Повечето от тях вече знаят, че разумна част от печалбата, реализирана от стоките - особено тези със снимки на звездите – отива в директно в сметките на любимците им.

Високите цени обаче не възпират растежа на пазара на к-поп стоки като според данни, публикувани от Корейската фондация за международен културен обмен (KOFICE), през 2020 г. неговият размер ще достигне 1 трилион вона (841 млн. долара).


Но защо толкова много фенове дават пари за скъпи предмети? Бивша фенка на BTS, която в миналото е купувала куп стоки, свързани с BTS, от картички за снимки до лайтстикове, заяви пред The Korea Times, че го е правила от "любов и преданост".


Тя сподели:

В тийнейджърските си години, когато бях фенка на BTS, знаех, че цените на повечето артикули са твърде високи, за да си ги позволя, Но все пак ги купувах, защото бях толкова увлечена по групата. Чувствах се така, сякаш пълня съкровищница с тези стоки. Някои от моите приятели дори пропускаха хранения и използваха джобните си пари, за да си купят желаните артикули, вярвайки, че това е начин да подкрепят идолите си. Но всички те препродадоха тези стоки, когато след време изгубиха вяра в певците.

Lee Eun-hee, професор по науки на потреблението в университета Inha, добавя, че популярността на к-поп стоките до голяма степен се дължи на техните "истории".


К-поп стоките често се продават по рафтовете, тъй като освен функцията и дизайна те имат и история, обяснява тя.
Тя предизвиква специални чувства у феновете, които се свързват със своите звезди, консумирайки тези стоки. В случая с пижамата на Jin тези, които носят дрехите, вероятно се чувстват по -близки до певеца и си спомнят как е изглеждал, тъй като и той самият е носил тази пижама, за да промотира своите дизайни.

Професорът обаче изтъква, че прекомерното използване на любовта на к-поп феновете може да нанесе удар върху имиджа на к-поп лейбълите и техните певци.


Ако много фенове повдигнат въпроса за цените, мениджърските компании трябва да се вслушат в гласовете им и да направят някои корекции, каза тя.
Като се има предвид, че феновете са основните им потребители, лейбълите трябва да избягват да нараняват чувствата им. Прекалено високите цени могат да накарат мнозина да повярват, че компаниите се ръководят единствено от печалбата, а това може дори да накърни репутацията на певците, които промотират стоките.

Jung Min-jae добавя, че все още е малко вероятно к-поп последователите да обърнат гръб на идолите си заради скъпите стоки.

По-малко вероятно е тези фенове да загубят вярата си само заради цената на стоките, каза той.
Освен ако цените не са напълно абсурдни, повечето фенове ще продължат да харчат парите си.

Източник: The Korea Times

コメント


bottom of page