top of page
  • Team BKNews

13 книги, които любимите ви к-поп идоли харесват - втора част


„Алхимикът“ от Паулу Коелю, препоръчана от Suga от BTS

Suga от BTS предполагаемо е голям фен на Паулу Коелю и препоръча тази книга. На 24 юни 2020 г. авторът използва Туитър, за да сподели снимки от копия на книгата с автографи, които да даде на членовете на BTS.

За какво се разказва?

„Алхимикът“ разказва за това, как всеки от нас има своя мисия и цел в живота, но мнозина не го осъзнават. Но най-важното, за което разказва, е за това, че трябва да правим добри дела, насочени към другите, защото самите ние не знаем какво ще бъде нашето съкровище и как ще го получим. Само ако следваме сърцето си, можем да достигнем до съкровището и да го получим."Седмият ден" на Ю Хуа, препоръчана от Wonwoo от Seventeen

Wonwoo, който беше видян да чете книгата, препоръчва също "Аз преди теб" от Джоджо Мойс и четирите велики трагедии на Шекспир.

За какво се разказва?

"Седмият ден" се разказва от гледната точка на Ян Фей, 41-годишен китаец, който е починал. Книгата разказва за първите седем дена от отвъдния му живот, през които се се среща с душите на различни починали хора: осиновителя си, съседите си и дори бившата си жена. Преживяването на Ян Фей очертава контурите на китайската нация – нейните абсурди, нейните скърби и нейната душа. Героите, които среща, и начинът, по който са загинали, описват всички несправедливости на съвременното китайско общество, но именно връзката на Фей с осиновения му баща прави тази книга нежно и проницателно четиво, изпълнено с магически реализъм и зловеща комедия.


"Спасителят в ръжта" от Дж. Д. Селинджър, препоръчана от Jae

През 2018 г. Jae туитна, че отново иска да се върне към четенето и една от любимите му книги е "Спасителят в ръжта". В същия пост споменава и „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ от Стивън Чбоски.

За какво се разказва?

Главният герой на книгата, Холдън Колфийлд, се превръща в икона на тийнейджърското бунтарство. Написан в първо лице, романът описва няколко дни от живота на героя, прекарани в Ню Йорк, след напускането му на училище малко преди Коледа. Книгата е изпълнена с философски разсъждения за живота и смъртта и на места може да се възприеме като песимистична."Кафка на плажа" от Харуки Мураками, препоръчана от JayB JayB е известен с любовта си към четенето и една от книгите, които препоръчва и която беше видян да чете веднъж, е "Кафка на плажа" от Харуки Мураками. По време на интервю през 2019 г. той споменава пред списание Arena Homme, че обича книгата и я е чел шест пъти. Той също отбелязва, че всеки път, когато я чете, се чувства различно и му е повлияла много като читател. Хаштагът #ReadingWithJaebom беше вдъхновен от него.

За какво се разказва?

Кафка Тамура, син на известен скулптор, напуска дома си в Токио, за да избяга от ужасното предсказание на баща си. Старият и простодушен Наката, който убива напълно непознат човек, също решава да хване пътя, покорявайки се на непреодолим вътрешен подтик. Увлечени в мащабна одисея, в едно кошмарно пътуване из лабиринтите на човешката душа, двамата герои се сблъскват по пътя си с хора и котки, с риби, които падат от небето и с много други привидно невероятни неща и събития. Докато не станат накрая свидетели как съдбите им неумолимо се преплитат и не открият собствената си истина.


"Ловецът на хвърчила" от Халед Хосейни, препоръчана от Xiaojun от WayV

Xiaojun, който беше видян да чете книгата през 2021 г., каза по време на Weibo Live, че дори е гледал филма с колега к-поп идол - The8 от Seventeen, известен като любител на книгите.

За какво се разказва?

Тази история, случваща се в Кабул и Калифорния, е класически разказ за вината, предателството и изкуплението, за взаимоотношенията между двама братя, обременени от греховете на баща им и собственото им минало. Дванайсетгодишният Амир отчаяно копнее за одобрението на своя баща и решава да спечели състезанието по бой с хвърчила в Кабул, за да докаже, че от него ще излезе истински мъж. Но за да е пълна победата му, той или негов приятел трябва да улови последното победено хвърчило. Хасан, синът на слугата в техния дом, винаги е бил страхотен ловец на хвърчила и негов най-верен приятел. В деня на турнира той му помага, но никой не подозира каква цена трябва да платят и двамата - единият е жертва на жестоко насилие, а другият е безмълвен наблюдател, чиято вина дълго време ще го измъчва и ожесточава. След съветското нашествие в Афганистан Амир и баща му избягват в Америка. След години Амир, който става лекар, макар и не по свое желание, се завръща в родината си, за да потърси онова, което не може да му даде Новият свят - изкуплението.


Letters To Lily: On How The World Works от Алън Макфарлън, препоръчана от Джесика Чон

По време на разходка из книжните ѝ рафтове с Marie Claire Jessica спомена Letters To Lily: On How The World Works като най-любимата си книга на всички времена с теми, в които може да се припознаеш във всеки етап от живота си.

За какво се разказва?

В поредица от 30 писма Алън Макфарлън отговаря на въпросите на внучка си за това как работи светът и как се вписва в него. Въпросите на Лили варират от лични до морални и политически: Как наистина мога да бъда себе си?, Какво е религията?, Демокрацията добра идея ли е? Авторът отговаря на Лили с житейския си опит като учител, антрополог и историк.


Източник: Buzfeed, издателства

Comments


bottom of page