top of page
  • bknmoni

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин повдигна въпроса за забрана на консумацията на кучешко месо


ВНИМАНИЕ! Статията съдържа чувствително съдържание!


Повечето корейци никога не са яли кучешко месо и търсенето му значително е намаляло през последните години. Според статистика обаче близо един милион кучета стават жертва на човека всяка година.


По време на разговор с министър-председателя, г-н Мун повдигна въпроса дали е време да се обмисли възможността за забрана. За първи път президентът, известен любител на кучета, повдигна перспективата за забрана. Мун коментира също, че е бил информиран относно новите мерки за защита на изоставените животни в страната. Вече има закон, който забранява жестокото клане на кучета и котки, но самото потребление на животните не е забранено.


Но през последните години хората спират да ядат месо от кучета, особено на фона на нарастващата тенденция за запазване на животните като домашни любимци. В резултат на това три от най-големите пазари за кучешко месо са закрити. Проучване през 2020 г., проведено от Nielsen за хуманно общество, разкрива, че 84% от южнокорейците изобщо не са консумирали кучешко месо или не искат да го консумират в бъдеще. Проучването също показа, че 59% от корейците подкрепят забраната.


Групите в подкрепа за правата на животните приветстват коментарите на Мун.

Ето какво каза Чон Джин Гьон, начело на застъпниците за подкрепа на правата на животните, пред Korea Times:


Все по-голям брой южнокорейци обмислят консумацията на кучешко месо като въпрос на злоупотреба с животни, а не на традиция.

Предполага се, че дискусията по темата ще се засили до президентските избори, които трябва да се проведат следващата година. Няколко от кандидатите вече повишиха възможността за забрана на месото. Губернаторът на провинция Gyeonggi - И Дже Мьон, считан за един от силните кандидати, го спомена в кампанията си, казвайки на поддръжниците си, че трябва да има нови закони и политики, основани на "социален консенсус". Източник: BBC

bottom of page