top of page
  • albenacacheva

Конфликт между местни жители и мюсюлмански студенти заради строежа на джамия в корейско село


Село Daehyeong-dong, близо до град Daegu, в момента е в центъра на един от най-интензивните културни конфликти в Южна Корея. Мюсюлманската имигрантска общност в района се опитва да построи джамия в квартала, което предизвиква сериозен отпор от страна на жителите вече повече от година.

Историята


Районът се намира в близост до Националния университет Kyungpook (KNU), в който учат много чуждестранни студенти. От 2014 г. мюсюлманските студенти от KNU използват сграда в Daehyeong-dong като място за молитва. Muaz Razaq, 26-годишен пакистански студент, заяви пред медиите, че този временен молитвен дом не е подходящо място за целта.

"Имаше няколко проблема като липса на охладителна система и подово отопление...Освен това беше малка къща, така че много от студентите трябваше да стоят навън", обяснява той.

Затова общността решава да построи джамия в квартала, за да предложи на мюсюлманските студенти по-безопасно и по-тихо място за молитва. През 2020 г. строителството започва с одобрението на районните власти. Планът е да се издигне двуетажна, 20-метрова джамия с минаре на върха върху парче земя, съсобственост на шестима мюсюлмани от Пакистан и Бангладеш.

Защо жителите се противопоставят на строежа на джамията?


От началото на строителните работи корейските жители се противопоставят категорично. Повечето от тях посочват шума и задръстванията като основна причина да се противопоставят на джамията в своя квартал.


Жител с фамилия Jang обяснява мотивите си, като заяви:

"Представете си, че големи тълпи от хора минават покрай входната врата на къщата ви няколко пъти на ден. Звукът на хората, които разговарят, разхождат се и карат велосипеди и мотоциклети, ще ви побърка".

Жена, която държи магазин за пране на същата алея, изразява подобни опасения:

"Виждала съм толкова много от тях да паркират велосипедите и мотоциклетите си на алеята. Те идват и си отиват на групи. Очевидно е, че този малък квартал ще бъде по-натоварен".

Някои жители се притесняват и от силните миризми на храна, които могат да завладеят квартала по време на мюсюлманските религиозни церемонии.

Jang казва, че до построяването на джамията жителите на града са живеели в хармония с мюсюлманската общност, споделяли са храната си и дори са се съобразявали с дребните неудобства, които могат да си причинят. Сега обаче разривът между двете групи е неизбежен. За него този конфликт е "последното средство на жителите да защитят средата си на живот".


Правна битка

След като жителите на селото подават многобройни жалби относно строежа на джамията, през февруари 2021 г. районното управление променя първоначалната си позиция по въпроса и налага административна заповед за спиране на строителните работи. Мюсюлманските собственици отнесоха въпроса до съда и през декември съдебно решение се произнесе в тяхна полза, отменяйки решението на районната служба. Тази година през септември висшият съд потвърждава решението на долната инстанция и разрешава строежа на джамията.

Жителите се опитват да окажат натиск върху областната управа да намери алтернативен парцел за джамията, но администрацията не може да намери място, което да отговаря на всички изисквания на мюсюлманските ученици. Общността се нуждае от имот, който да е на пешеходно разстояние от KNU, да е достатъчно голям, за да побира поне 100 богомолци едновременно, и да е свободен от всякакви потенциални граждански жалби.

"Почти всички квартали, които прегледахме, се противопоставиха на строителството. Засега няма адекватна алтернатива", заяви служител.

Протести и антиислямски настроения

Жителите са предприели стратегии за физическа и психологическа съпротива, за да покажат неодобрението си към строежа на джамия в квартала. Те се опитват да възпрепятстват строителните работи, като блокират входа на обекта с превозни средства. Често оставят свински глави върху столове или кофи на алеята, обърнати към терена, където се извършва строителството. Според Razaq жителите също така готвят свинско месо няколко пъти на алеята, за да дразнят мюсюлманските студенти. Тъй като консумацията на всичко, свързано със свинско, е забранена в исляма, действията на жителите са равносилни на вандализъм на свещено за общността място.

Антиислямските настроения са широко разпространени в целия квартал, което личи от многобройните ислямофобски знаци и транспаранти, поставени в района.


Липса на компромис

С напредването на противопоставянето между двете общности изглежда, че не се вижда помирение. Според Razaq мюсюлманската общност се е опитала да се договори с жителите с някои компромиси, като например инсталирането на дълги комини в джамията, за да се контролира миризмата на храната, и направата на звукоизолиращи стени на сградата. Но нищо не успокоява другата страна.


Много от жителите заявяват, че ако строежът бъде успешен, те ще се изнесат от квартала напълно. Jang, който живее в Daehyeong-dong от шест години, е един от тях. Според друг жител с фамилия Yang доста наематели вече са отказали да удължат договорите си заради джамията.


Дори и в условията на напрежение, джамията е завършена на около 60% и се очаква да бъде завършена до края на 2022 г., освен ако нещо друго не възпрепятства отново напредъка ѝ.


Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page