top of page
  • bknmoni

Как се е променила корейската музика през годините?


Сигурно сте се чудили как е започнала да се развива корейската музика преди и през какви етапи на спадове и върхове е преминала? В последните години корейската музика и култура започна да добива все по-голяма популярност по света и в България.


Музиката на Корея обединява жанрове и стилове от целият свят като рок, джаз, хип-хоп, R&B, класическа, електронна с традициония корейски ритъм.


Познатият ни жанр се счита, че е формиран около 1950 г.., но от 1990 г. насам можем да кажем, че е такъв, "какъвто го познаваме" - повлиян от западната музика!


Като начало на разпространението на к-попа се счита датата 11 април 1992 г., когато Seo Taiji and Boys пеят по телевизията за първи път. Разбира се, преди тях има и други, но те са първите, които вкарват пеене, танцуване и рапиране в едно. За първата сформирана к-поп идол група се смята H.O.T, която прави своя дебют през 1996 г. В периода 1995-1998 г. се създават и познатите ни топ 3 компании - SM, JYP и YG.



Но можем да намерим сведения за корейската музика още от 1885 г., когато Henry Appenzeller започва да преподава американски и британски народни песни на ученици, заменяйки оригиналните текстове с корейски. Тези песни, известни още като "changga", са били забранени в Корея по време на управлението на японците от 1910 до 1945 г. Чрез тях потистниците се чувствали осъждани.



След освобождението на Корея от Япония и нейното разделяне, корейската и западната музика за пръв път са се срещнали. С течение на времето американският поп става все по-приет и с него се появява и "trot" музиката - най-старият тип корейска музика, която произлиза от старите "changga" песни.


Нека да проследим образно през какви периоди и как се променя музиката на полуострова.


-1959: The Kim Sisters



-1962: Add4



-1974: Han Dae-soo




-1975: Cho Yong-pil



-1985: Lee Gwang-jo



-1992: Seo Taiji & Boys




-1996: H.O.T.




-1997: S.E.S.




1997: Baby V.O.X.



-1998: Fin.K.L




-2000: BoA



-2003: TVXQ



-2006: BIGBANG



-2007: Girls' Generation




-2012: PSY




Преди 90-те години, корейското правителство под контрола на диктатора Park Chunghee е контролирало строго музиката и излъчването на всякакви програми. Корейските текстове е трябвало да бъдат с патриотичен характер. В доста случаи той самият е писал текстовете, където е възхвалявал своето правителство. След свалянето му, дълго време ситуацията остава същата - музиката е цензурирана. С течение на времето Корея свиква с ограниченията, а и радиото и телевизията започват да се разпространяват в национален план. Музиката се легализира - баладите и trot музиката започват да се радват на популярност.

След 1990 г. обаче всичко тръгва в друга посока. Никой преди Seo Taiji and Boys не се е опитал да вкара R&B или хип хоп. Те се появяват по телевизията през 1992 г., но журито в предаването ги оценява с най-малко точки, но за жителите на Южна Корея не е важен вотът на журито, а че след тях музиката започва да се модернизира.


Сигурни сме, че знаете римейка на BTS на тяхната песен "Come Back Home"!



Знаехте ли обаче, че шефът на YG ENTERTAINMENT е бил член на Seo Taiji and Boys?

След като групата се разпада през 1996 г., той основава компанията и пуска свой солов албум. През юни 2019 г. той отстъпва ръководния пост на брат си след скандала Burning Sun, който включваше и Seungri от BIG BANG.


След вълната от положителни отзиви, бизнесът на полуострова се развива толкова бързо и добре, че правителството решава да създаде отдел специално за музиката. Когато правителството е към края на формирането си, Корея претърпява финансова криза, която застрашава музикалната индустрия.


След пускането на китайския албум на H.O.T., агенциите започват да тренират артистите си освен да пеят на друг език, да умеят и да го говорят.


SM Entertainment стигат до там, че наемат вокални педагози от Япония, за да популяризират певицата BoA и в двете държави.



Най-старата група, която е активна и до момента, е Shinhwa. Името на групата означава мит или легенда - една от многото причини да са наричани 'ЛЕГЕНДАРНА' група, освен по продължителността на активностите им.


Много хора по света си мечтаят да са к-поп звезди, но не се замислят какви лишения търпят те, за да преследват мечтите си.



Обучаването отнема на момичетата и момчетата техните тийнейджърски години, когато някои от тях учат в училища за сценични изкуства и се усъвършенстват в занаята възможно най-рано. По този начин може да се гарантира, че кандидатите ще имат достатъчно обучение преди да навлязат в развлекателната индустрия. Освен това са подложени на стриктни правила, които трябва да спазват. Разбира се, преди да ги прилагат, те се запознават с тях в договора, който им се дава да подпишат за години напред. След като изтече, те могат да го подпишат или да продължат живота си, като се насочат в друга сфера. Трудно можеш да бъдеш избран за идол, който да тренира за дебют, но само най-добрите сред най-добрите постигат този успех.



Всяка година дебютират над 100 групи. Едва само 5% от тях обаче достигат желаната популярност!



bottom of page