top of page
  • albenacacheva

Бум на изучаващите корейски език благодарение на Корейската вълна


Нарастващата световна популярност на корейското съдържание - к-поп, к-драми и филми - предизвика бум в изучаването на корейски език, а правителствените агенции на Южна Корея, както и нейните институции в чужбина, се възползват от тази тенденция, за да разработят и разширят програмите си за обучение по корейски език.


Корейският език е 14-ият най-широко употребяван език в света и вторият най-бързо добиващ популярност след хинди, според приложението за изучаване на чужди езици Duolingo.


Проучване на Университетския съвет по съвременни езици показва, че между 2012 и 2018 г. броят на студентите от британските университети, които посещават курсове по корейски език, се е увеличил повече от три пъти.


Нарастващият интерес към изучаването на корейски език може да се отдаде на нарастващата популярност на hallyu, или Корейската вълна. Доклад на Корейската фондация показва, че броят на световните фенове на hallyu се е увеличил 17 пъти през последното десетилетие и към декември миналата година е достигнал 156,6 милиона.


Друг показател за глобалното нарастване на интереса към корейския език е фактът, че броят на Институтите Седжонг - управляваният от правителството институт за изучаване на корейски език - се е увеличил от 2007 г., когато организацията стартира, създавайки 13 института в три държави. Към 2021 г. има 234 института Седжонг в 82 държави. Правителството се надява да увеличи този брой до 270 филиала до края на 2022 г.


Броят на студентите, записани само в онлайн курсовете на института, надхвърля 56 000, а броят на членовете е нараснал до над 400 000. Броят на изтеглянията на мобилното приложение през 2021 г. възлиза на 1,2 милиона.


Фондацията на Института Седжонг заяви във вторник, че ще представи нови програми за изучаване на корейски език, използвайки популярно съдържание от к-поп и к-драми.


Поредицата, озаглавена "K-Wave Korean", съдържа 40 петминутни видеоклипа, които ще помогнат на зрителите да научат ежедневни корейски изрази, граматика, както и да се запознаят с културата с помощта на сцени от популярни корейски драми като "Are You Human?" на KBS (2018 г.), "Dr. Prisoner" (2019 г.) и "Meow, The Secret Boy" (2020 г.).

К-поп групите A.C.E., LUMINOUS и DreamNote ще се появят във видеоклиповете, за да запознаят зрителите с основни думи и фрази, както и с корейската култура, заяви служител на фондацията.


По-рано този месец HYBE EDU, образователната платформа на HYBE, пусна нови материали за изучаване на корейски език за международните фенове на BLACKPINK. Тези материали са продължение на тематичния материал за корейски език на BTS "Learn! Korean with BTS", от който са продадени над 300 000 копия в 30 държави.Озаглавени "BLACKPINK in Your Korean", материалите за изучаване на езика се състоят от два учебника, джобна книжка и стикери за корейска компютърна клавиатура. Книгите са публикувани на английски и мандарин, а видеосъдържанието е достъпно на пет езика: корейски, английски, японски, мандарин и индонезийски.

"Анализирахме лексиката и изразите, които членовете на BLACKPINK често използват, и ги приложихме в учебната програма", сподели служител на компанията.

Колежи и университети в САЩ, Франция, Виетнам, Русия и други страни са стартирали курсовете по корейски език на BTS, за да помогнат на студентите да научат корейски език чрез материали, свързани с културата на страната. Миналата година във Виетнам училищата въведоха корейски език в начален етап като "първи чужд език".


Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page