top of page
  • albenacacheva

Корейските банки ще предлагат повече финансови услуги за чужденци


Чуждестранните граждани, които търсят заеми и други финансови продукти от южнокорейски банки, срещат повече трудности като по-строги проверки и чести откази в сравнение с корейските клиенти.


Но напоследък банките започват да признават, че чужденците тук могат да разнообразят източниците им на приходи.


В основата на промяната е JB Financial Group, която е по-регионална в сравнение с четирите основни търговски банкови групи в Южна Корея - KB, Shinhan, Hana и Woori, но въпреки това има силна мрежа в цялата страна и в чужбина.


Водещият търговски кредитор на групата Jeonbuk Bank наскоро облекчи условията за своя ключов кредитен продукт за чуждестранни клиенти, като включи като допустими кредитополучатели лицата с виза H-2, известна още като "виза за работа и посещение".


Преди това само чужденци с виза за непрофесионална заетост E-9 можеха да кандидатстват за заема. Услугата отпуска заеми до 20 милиона вона (16 500 USD) при годишен лихвен процент между 11 и 15%. Въпреки че е по-висока от средния лихвен процент на кредитните продукти, предлагани от търговските банки на корейски граждани, тя предоставя по-сигурна възможност за чужденците тук, които често трябва да се обръщат към по-малко реномирани варианти за заемане на пари.


Миналата година банката е отпуснала заеми на 8949 чуждестранни кредитополучатели, като към края на февруари тази година общата стойност на отпуснатите им заеми възлиза на 57,6 млрд. вона.


Понастоящем банката управлява основния си финансов център за чужденци в Suwon, провинция Gyeonggi, и втори клон в района на Dongdaemun в Сеул с няколко чуждестранни кредитополучатели от 11 различни държави, предимно от страните членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Освен това има четири клона в цяла Корея, насочени към чуждестранни клиенти.

"Предоставянето на заеми на чужденци е малко по-рисковано за банките, тъй като тук не е толкова лесно да се проверят техните кредитни оценки или активи" - заяви служител в една от четирите големи банки при условие за анонимност.
"Но ние полагаме усилия да променим това" - добави служителят.

Shinhan Bank, един от най-големите кредитори тук, пусна първата си спестовна сметка, предназначена специално за чужденци, през юли миналата година. Срокът е една година и позволява на клиентите да внасят до 3 млн. вона на месец, като годишната доходност е 1,85%. Тя е проектирана така, че при настъпване на падежа автоматично да превежда парите в чуждестранна банка по избор на заявителя, което отличава продукта от всички останали спестовни сметки, предлагани от конкурентни банки.

"Продуктът позволява на чуждестранните ни клиенти, които решат да се върнат в родината си преди падежа му, да получат ползите от него независимо от местоположението си" - заяви служител на Shinhan Bank пред The Korea Herald.
"Чужденците имат право да откриват същите спестовни сметки като корейските граждани, но понякога от значение са малки детайли като тези. Около 2 млн. чуждестранни жители в Корея са нов пазар за нас".

Както Shinhan, така и конкурентът ѝ KB Kookmin предлагат и специални кредитни продукти за чужденци, които искат да наемат жилища за определен период. И двете компании предлагат заеми за корейската система "jeonse", които бяха въведени през 2020 г., за да позволят на чужденците да заемат до 200 млн. вона. Jeonse е двугодишен договор за наем, при който наемателите плащат на наемодателите еднократен депозит и го получават обратно, когато се изнесат.


Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page