top of page
  • albenacacheva

Южна Корея обсъди стратегия за цифровизация на данъчното облагане с Великобритания и България


Корейската данъчна агенция сподели стратегията си за цифровизация в областта на данъчното облагане с колегите си от Обединеното кралство и България и се съгласи да координира тясно действията си с тях за борба с укриването на данъци в офшорни зони.


Националната данъчна служба съобщи, че нейният комисар Kim Dae-ji е провел среща с Jim Harra, първи постоянен секретар и главен изпълнителен директор на британската данъчна и митническа служба, в Лондон на 22 март.


По време на срещата ръководителите на данъчните агенции на двете страни се съгласиха, че точното отчитане на доходите и създаването на център за данни са от съществено значение за премахване на "слепите петна" в социалната система, както и за повишаването на ефективността на бюджетните разходи.


Правителствата по целия свят проучват внимателно големите набори данни на данъчните агенции, за да предоставят персонализирани социални услуги, особено след като разликите в доходите и активите се увеличават след пандемията. Данъчната агенция на Обединеното кралство е известна като лидер в тази област, като свързва социалните услуги с обширните си данни за доходите и активите, управлявайки център за данни на доходите.


Двете страни се споразумяха също така да си сътрудничат в борбата с укриването на данъци, което накърнява принципа, че данъците трябва да съответстват на доходите. Те признаха, че случаите на укриване на данъци в чужбина стават все по-сложни, защото се използват нови финансови продукти и виртуални активи, което затруднява справянето с тях от една държава. Корея и Обединеното кралство се споразумяха да разменят информация за случаи на укриване на данъци в чужбина, както и ноу-хау за това как да се справят с тях и каква инфраструктура следва да се създаде, за да се спре укриването на данъци от свръхбогатите.


В София на 24 март Kim проведе среща и с Румен Спецов, ръководител на българската Национална агенция за приходите. Това беше първата официална среща между ръководителите на данъчните агенции на двете държави.


След представянето на Kim на 25-о Общо събрание на Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации през юли миналата година, българската данъчна агенция прояви интерес към корейската стратегия за дигитализация, като поиска от Корея да сподели своя опит.


Подчертавайки, че електронното данъчно облагане е прекият път към модернизиране на данъчните услуги и справедливо данъчно облагане, Kim представи на българския си колега гледната си точка по разнообразни теми като стратегията на Корея за електронно данъчно облагане, задачите, които се изпълняват в момента, иновативни примери за цифровизация на данъчното облагане и как Корея успешно е въвела системата за касови бележки, която България също прие наскоро, за да се справи с укриването на данъци.


Националната данъчна служба на Корея заяви, че срещите са част от нейните "дипломатически усилия" да търси устойчив растеж съвместно с данъчните агенции в други държави, и добави, че ще се справя с новите предизвикателства, като същевременно допринася за развитието на международната общност.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page