top of page
  • albenacacheva

Южна Корея поставя рекорд от половин милион икономически неактивни младежи


Почти половин милион млади хора на възраст между 15 и 29 години са били икономически неактивни, без да търсят или да се подготвят да си намерят работа през миналия месец. Броят на младите хора, които не работят, се увеличава всяка година, тъй като все повече се отказват да търсят препитание..


Според данните на Корейската статистическа информационна служба (KOSIS), предоставени от Статистическата служба на Корея, през февруари около 497 000 млади хора са съобщили, че си взимат отпуск. Това е най-високата цифра за всеки месец, която статистическата агенция е регистрирала през 20-те години от 2003 г. насам, откакто събира данните.


Цифрата се увеличава непрекъснато - от 386 000 през 2019 г. до 438 000 през 2020 г., 449 000 през 2021 г. и 453 000 през 2022 г. Настоящата цифра вече се е увеличила с още 45 000, отбелязвайки скок от 9,9 % спрямо миналата година.


Хората, които току-що са си взели отпуск, се включват в икономически неактивното население, което се определя като лица на възраст над 15 години, които не са нито трудово заети, нито безработни. Те се различават от безработните - тези, които активно са търсили работа през последните четири седмици, но не са успели да намерят..


Тази икономически неактивна група се разделя допълнително на подкатегории, като например тези, които са ангажирани с отглеждането на деца, домакинската работа и образованието, или тези, които не са могли да работят поради напреднала възраст, физически или умствени увреждания, както и по други причини. Ползването на отпуск попада в категорията "други причини".


Статистическата агенция понякога разглежда по-задълбочено тази категория "други причини", като проучва причините, поради които тези хора са икономически неактивни. В данните, публикувани през август миналата година, 39,4 % от анкетираните посочват като причина за своята неактивност лошото си здравословно състояние, а 18,1 % твърдят, че им е било трудно да намерят желаната работа.


В предишно интервю за The Korea Times Park Eun-mi, съпредставител на NEET People, коментира различните фактори, които карат младите хора да станат икономически неактивни. Тя изтъкна, че тъй като те са изправени пред ожесточена конкуренция на пазара на труда и се борят да си намерят работа, някои от тях в крайна сметка страдат от загуба на жизненост поради дълбокото въздействие върху тяхното психическо и психологическо благополучие.


Броят на заетите млади хора към февруари възлиза на 3,85 млн. души, което е със 125 000 по-малко в сравнение с предходната година.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page