top of page
  • albenacacheva

Южна Корея все още ли е неблагоприятна страна за бежанци?


Koita Boh Saran, 26-годишна жена от Гвинея, Западна Африка, е само на 17 години, когато е принудена да се омъжи за 45-годишен мъж, като по този начин става негова четвърта съпруга. Тя е сред многото непълнолетни момичета, които са принуждавани да се омъжват в страна, в която детските бракове са доста разпространено явление.


Тя нямала друг избор, освен да се омъжи за мъжа, тъй като семейството ѝ я заплашило, че ще я тормози, ако откаже. Няколко месеца след нещастния брак Koita бяга в Корея и през декември 2015 г. подава молба за бежански статут.

"Бащата на моя приятел ми каза, че Корея е сигурна страна за жените и че тук ще мога да започна нов живот", сподели тя пред The Korea Times, говорейки свободно на корейски.

Влизането в Корея обаче е само началото на нейните трудности. Тя не е знаела, че Корея е една от най-строгите страни за търсещите убежище.


През последните шест години молбата ѝ за получаване на бежански статут е отхвърляна няколко пъти от Министерството на правосъдието. С помощта на местна гражданска група миналата година Koita отнесе случая си до апелативния съд и в момента очаква резултатите с нетърпение.

"Нямам къде другаде да отида. Да се върна в родната си страна е последното нещо, което бих направила. Някои от моите приятелки бяха убити, след като отказаха да се оженят", заяви тя и добавя, че предпочита да остане в Корея като лице без документи.

Шансовете ѝ да получи статут на бежанец обаче са много малки.


По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) в периода 2010-2020 г. процентът на приетите бежанци в Корея е бил едва 1,3%, което е вторият най-нисък процент сред страните от Г-20.


Корейският показател е по-нисък от този на съседните ѝ държави като Китай и Русия, които възлизат съответно на 15,5 % и 2,7 %.


Kim Yeon-joo, адвокат в Nancen, сеулски център за подкрепа на бежанците, обяснява ниския процент на приемане на кандидати за убежище с липсата на желание от страна на правителството да защити търсещите убежище и силните антибежански настроения на корейците.

"Ако погледнете как се провеждат интервютата с кандидатите за убежище, изглежда, че служителите се фокусират върху това да ги отсяват. В повечето случаи кандидатите са лишени от възможността да потърсят правна помощ и са оставени сами да доказват преследванията, на които евентуално биха били подложени в родните си страни", заяви тя.
"От 2013 г. насам Корея гордо се представя като първата страна в Източна Азия, която приема Закон за бежанците, но в действителност през последните осем години системата функционира зле."

Като изтъкна липсата на хуманитарен подход и стандартизирани насоки в процедурите за проверка, Kim призова правителството да проучва по-добре кандидатите за убежище въз основа на обективни данни, за да измери риска от преследване в родната страна на всеки кандидат.


От друга страна, Kim Hyung-oh, ръководител на Refugee Out, гражданска група, която се противопоставя на приемането на бежанци, смята, че 1 процентният дял на приетите бежанци се дължи на пропуски в системата за проверка.

"Има толкова много "фалшиви бежанци", които злоупотребяват, което показва, че правителствената система за бежанците не работи правилно. Тоест тя не функционира", заяви той.
"Правителството трябва да намери други начини за подпомагане на разселеното население по света, например чрез набиране на средства."

Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page