top of page
  • Team BKNews

Южнокорейски миньори са оцелели 9 дена под земята само на кафе


Двама миньори, които са прекарали девет дена в капан на срутена южнокорейска цинкова мина, докато са живеели на разтворимо кафе, бяха спасени.


Смята се, че мъжете на възраст 62 и 56 години са се стоплили, като са запалили огън и са направили палатка от пластмаса.


Двамата миньори са били блокирани на близо 200 метра (650 фута) под земята, след като част от цинковата мина, в която са работели, се е срутила на 26 октомври в Bonghwa, в източната част на страната.


Те най-накрая са спасени в нощта на 4 ноември - повече от девет дни след началото на изпитанието им. И двамата успяват да излязат от мината и са откарани в местна болница. Лекарят им казва, че би трябвало да се възстановят напълно.


Президентът Yoon Suk-yeol нарече спасяването им "чудо":

Благодаря ви, благодаря ви, че се върнахте безопасно от кръстопътя на живота и смъртта. - написа той във фейсбук.

Властите казаха, че миньорите са оцелели, като са пили вода, паднала от тавана, и са използвали прахообразна смес от разтворимо кафе като храна.


Спасителната операция започна в четвъртък, когато аварийните работници пробиха дупка и поставиха малка камера в опит да открият миньорите, според южнокорейската информационна агенция Yonhap.


Източник: BBC

bottom of page