top of page
  • Team BKNews

Корейското правителство ще разшири възможностите за изучаване на по-непопулярни езици в страната


Yoo Eun-hae - министър на образованието

Правителството ще разшири мерките в подкрепа на хората, които изучават или планират да учат по-непопулярни езици, но важни за националните интереси на страната.


Учебните програми ще бъдат разширени по-конкретно за гимназиалните ученици от мултирасови семейства, които живеят в условия, подходящи за придобиване на двуезични умения.


Министерството на образованието обяви петгодишен план в сряда, който да се приложи от 2022 до 2026 година и да подобри образованието в т. нар. специални чужди езици.


Корея е определила 53 езика, които не са толкова разпространени в света, но имат огромно значение за дипломатическите връзки на страната.


Предишният петгодишен план от 2017 до 2021 г. се фокусира върху подкрепата на университети за предлагане на специалности в тези езици, помагане на студентите да ги изучават или предлагане на стипендии. - каза Lee Jae-bok от Националния институт за международно образование - свързана с Министерството на образованието организация.

Но започвайки с втория петгодишен план, правителството ще разшири мерките за повече социални групи, особено за децата от мултикултурни семейства, чийто брой расте.


По-рано определените езици бяха 15 - индонезийски, малайски, монголски, бирмански, виетнамски, шведски, арабски, узбекски, персийски, кхмерски, турски, португалски, полски, унгарски и хинди. За новия план ще бъдат добавени още пет.


Ще бъдат създадени и учебни програми, за да има професионалисти, които говорят определените езици, за конкретни области като преводачи на корейска литература и културно съдържание и експерти в специфични региони по света.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page