top of page
Team BKNews

Хакери наблюдават корейски апартаменти чрез домофонни системи


Информация от медиите, че интелигентните системи за управление, инсталирани в новопостроени апартаменти, са уязвими от хакване, предизвиква опасения, че кадри от личния живот на жителите могат да бъдат откраднати и продадени на съмнителни онлайн бизнес управители, включително порно сайтове.


IT Chosun, медия, специализирана в ИТ, наскоро съобщи, че видеозаписи от обикновени домакинства в Корея се продават в тъмната мрежа или на уеб страници, които не са индексирани от търсачките и имат скрити IP адреси. Хакерът, с който се свързали, твърди, че са хакнали повечето домофонни системи с камери в корейските апартаменти и кадрите се извличат и продават.


Той показа доказателства, включващи кадри на голи хора в домовете си. Хакерът поискал 0.1 BTC, или биткойн на стойност около 8 млн. вона, за кадрите от един ден в къщата на някого, според медията.


Системите, инсталирани в апартаментите, първоначално започнали като домофони, но сега позволяват управление на различни домашни устройства като осветление и отопление. Някои нови модели дори включват камери, които изглежда са свободни за хакване. Ако хакер успее да наруши сигурността на един дом, той също може да получи достъп до кадри от съседни апартаменти, свързани през мрежата на сградата.


Медията съобщи, че хакерът изпратил списък на хиляди сгради, от които са се сдобили с кадри от личния живот на хората в страната.


Въпреки че не е потвърдено дали системите в Корея наистина са хакнати, не за първи път, в който уязвимостта на тези домашни мрежи е разкрита.


Busan Ilbo, местен вестник в Пусан и южната провинция Gyeongsang, съобщи през август, че е наел двама дипломирани студенти по компютърни науки за опит да разбият домашната им система в жилищна сграда в южната провинция Gyeongsang с цел безопасност. Построен през 2018 г., апартаментът имал най-новата технология за умно управление на дома. Студентите успели да отворят вратата на дома и надникнали в друга чрез камерата, инсталирана за видеообаждания между живущи. Те се подготвили за един ден да анализират уязвимите места в системата и вестникът съобщава, че можели да включват и изключват газовият вентил и лампите, както и да променят температурата.


След статията Министерството на науката и ИКТ посъветва да се избират трудни за познаване пароли и редовно да се обновява системата. Експерти също съветват камерите да се покриват, когато не се използват.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page