top of page
  • bknmoni

Коледната кампания на правителството в Корея е изправена пред недоволството на будистите
Държавната кампания за насърчаване на празничния дух на обществото чрез коледни песни е изправена пред силна реакция от будистите. Асоциацията на корейските будистки заповеди обяви на 2 декември, че е подала забраната към правителството за спиране използването на бюджета, отпуснат за кампанията. Най-голямата будистка секта в страната, Ръководството на Jogye на корейския будизъм, също обяви на 1 декември, че не може да не се удиви от плана на правителството да популяризира официално коледните песни.


"Министерството на културата, спорта и туризма, което трябва да бъде справедливо и безпристрастно в политиките по отношение на религията, е водещ християнски мисионерски проект и претендира за успокоение на хората" - каза той в съобщението.
"Ако песните, от които някои хора се чувстват неудобно, продължават да се пускат непрекъснато през медиите, това се превръща в смъртоносно оръжие и не е нищо повече от омърсяване за тези хора", добави още той.

Критиката е относно кампанията на министерството на културата за популяризиране на коледните песни през месец декември, за което е предоставен 1 милиард вона бюджет. Тази съвместна кампания с католическата архиепископия на Сеул, Националния съвет на църквите в Корея и Обединените християнски църкви на Корея, както и доставчиците на музикални услуги, е предназначена за места, където се събират хора, като кафенета, ресторанти и търговски обекти, за да се чуват повече коледни песни за предстоящите празници. Според текущото законодателство за авторското право, някои бизнеси като кафенета, фитнес магазини, търговски обекти и универсални магазини подлежат на облагане, ако техният магазин е 50 квадратни метра или по-голям от мястото, на което са поставени високоговорителите. Една от причините коледните песни да изчезват все повече от обществените места през последните години е заради нарастващите такси за музикални услуги. Някои хора по този повод се оплакват, че Коледа вече не се усеща като Коледа.


По време на кампанията радиостанциите, включително KBS, MBC и SBS, ще пускат повече коледни песни отколкото преди, докато доставчиците на музикални услуги ще разпространяват безплатни купони, така че повече хора да могат да се насладят на коледната музика. Асоциацията за авторското право на Корея (KMCA) също предоставя 22 популярни песни безплатно на своя уебсайт. Междувременно Министерството на културата подчерта, че не подкрепя конкретна религия. Според преброяване през 2015 г., 56,1% от корейците не принадлежат към дадена религия. Сред 21,55 милиона души, които изповядват някоя от религиите тук, протестантите надхвърлят списъка с 9,68 милиона, последвани от будисти с 7,62 милиона и католици с 3,89 милиона. Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page