top of page
  • Team BKNews

Южна Корея се подготвя за тайфуна Хинамнор

Актуализирано: 6.09.2022 г.


Прогнозите са, че тайфунът Hinnamnor ще достигне сушата близо до южния град Пусан в началото на следващата седмица, съобщи държавната метеорологична агенция в събота.


Очаква се мощният тайфун да кацне на 70 километра югозападно от пристанищния град в 9 сутринта следващия вторник според Корейската метеорологична администрация (KMA).


Тайфунът, 11-ият за тази година, се очаква да удари страната като „силен“ тайфун, третият най-силен в четиристепенна система, с атмосферно налягане от 950 хектопаскала в центъра и максимална скорост на вятъра от 43 метра на секунда, каза КМА.


За да се подготви срещу евентуални щети от тайфуна, президентът Yoon Suk-yeol поръча на министъра на вътрешните работи Lee Sang-min да предложи най-строги мерки за реагиране.


Министерството на вътрешните работи съобщи, че е започнало с дейността на Централния щаб за безопасност и противодействие на бедствия сутринта и е повишило нивото на тревога за тайфун с една степен до „жълто“ от „синьо“.


Към 9 часа сутринта в събота Hinnamnor е засечен във водите на 390 км югоизточно от Тайпе.


КМА заяви, че предупреждение за тайфун ще бъде издадено първо за водите на юг от Jeju в неделя.


Предупреждение ще бъде издадено и в крайбрежните води на Jeju в понеделник сутринта с възможност и по южното крайбрежие на Корейския полуостров, каза КМА.


Източник: Korea Times

Comentarios


bottom of page