top of page
  • albenacacheva

Корея се готви за енергийна криза през зимата


Според пазарни наблюдатели в понеделник Корея ще се сблъска с рязко покачване на цените на енергията през тази зима, за което свидетелства около 40-процентният скок на разходите за отопление през тази година, предизвикан от повишените световни цени на основните суровини след руската инвазия в Украйна.


Мрачните перспективи се влошават още повече от бързото отслабване на корейската валута спрямо щатския долар, което е ключов фактор за повишаването на разходите за внос на енергия.


Увеличението на разходите е и ще продължи да бъде поето изцяло от данъкоплатците чрез постепенно, но стабилно повишаване на тарифите за електроенергия през първата половина на следващата година, месеци преди парламентарните избори на 10 април 2024 г.


Данните на Korea District Heating Corp. показват, че ставката за разходите за отопление на домакинствата за 1 мегакалория (1Mcal) през тази година е нараснала до 89,88 вона (0,06 долара) през миналия месец в сравнение със 74,49 вона през юли и 66,98 вона през април. Цифрата бележи скок от 38% спрямо 65,23 вона през март.

Тазгодишните увеличения идват приблизително три години след последното повишение през август 2019 г.


Увеличението от 20,7% за домакинствата през миналия месец е най-високият месечен скок, откакто правителството започна да събира съответните данни.


Зад бързото увеличение през последните няколко месеца стои скокът на световните цени на енергията, особено на втечнения природен газ (LNG). Също така роля играе и нарастващото търсене на енергия на фона на постепенното икономическо възстановяване след пандемията COVID-19.


Вносната цена на втечнения природен газ скочи до 1465 долара за 1 тон през септември тази година в сравнение с 571,15 долара през септември 2021 г. Увеличението на годишна база доведе до над 30-процентно повишение на цените на природния газ през тази година.


Неотдавнашното рязко покачване на тарифите на газа се дължи до голяма степен на нестабилността на световния енергиен пазар, силно уязвим от геополитическата несигурност, заяви Jung Jun-hwan, ръководител на изследователски екип по петролна политика в Корейския институт за енергийна икономика (KEEI).

"Корея разчита на други богати на ресурси държави за около 97% от вноса на енергия", заяви той.
"Корея не може да контролира предизвиканата от войната несигурност в световния енергиен сектор, нито пък може да предвиди кога конфликтът ще отшуми."
"Повишаването на тарифите е неизбежно, тъй като държавната енергийна компания трябва да определи тарифите за газ, след като отчете разходите за внос на енергия, наред с други променливи", допълни Jung.

Вносителите на втечнен природен газ ще бъдат освободени от тарифи до март следващата година - временна мярка за намаляване на тежестта на зимните разходи за енергия.


Според служител на Министерството на енергетиката обаче извънредната мярка няма да бъде толкова ефективна, колкото кампаниите за пестене на енергия.

"Някои европейски държави предприемат крайни мерки за ограничаване на потреблението, включително поставяне на таван на потреблението на електроенергия и газ за домакинствата", посочи служителят на министерството.
"Корея не би стигнала толкова далеч, но повишаването на осведомеността за пестене на енергия ще бъде основното решение за преодоляване на националната енергийна криза тази зима", добави той.

Източник: The Korea Times


Comments


bottom of page