top of page
  • albenacacheva

Корея въвежда по-чести профилактични прегледи на психичното здраве, за да намали самоубийствата


Правителството обяви в петък, че Корея ще провежда прегледи за психично здраве веднъж на две години и ще създаде програми за превенция на самоубийствата, съобразени с нуждите на общността, за да се справи с известния голям брой самоубийства в страната.


Министър-председателят Han Duck-soo оглави шестата среща с комитета по плана за превенция на самоубийствата в Сеул, петък, и прие набор от всеобхватни мерки за справяне с проблема.


Новият петгодишен план на правителството, който ще влезе в сила от 2023 г. до 2027 г., има за цел да понижи сегашното ниво на самоубийствата в Корея от 24,1 смъртни случая на 100 000 души от 2021 г. до 18,2 на 100 000 души до 2027 г.


Корея държи най-високия процент на самоубийства сред страните от ОИСР вече почти 20 години, като последната стойност през 2021 г. е повече от два пъти по-висока от средната стойност за страните членки на ОИСР, която е 11,1 смъртни случая на 100 000 души.


Според новите мерки правителството ще изисква от хората да се подлагат по-често на прегледи за по-широк кръг от проблеми с психичното здраве.


От корейците на възраст между 20 и 70 години ще се изисква да преминават през прегледи за психично здраве на всеки две години вместо сегашната честота от всеки 10 години. Очаква се рутинните прегледи да подобрят ранното откриване на по-широк спектър от психични заболявания, включително депресия, шизофрения и биполярно разстройство, а тези, за които се установи висок риск от психични проблеми, ще бъдат лекувани в невропсихиатрични клиники.

"Въпросникът за здравето на пациента-9 (PHQ-9), който оценява степента на депресия, е задължителен преглед, който трябва да се прави на всеки 10 години", заяви служител на здравното министерство пред The Korea Times в петък, като уточни, че въпреки че тестът за психично здраве е задължителен, той не се налага чрез принудителни мерки.

С новия план на правителството хората вече ще получават известия за прегледи на психичното здраве на всеки две години, както това става с медицинските прегледи. Органът обаче не планира да наказва тези, които пропускат прегледа.


Освен това страната ще стартира програми за превенция на самоубийствата, съобразени с нуждите на общността, от 17 градски и провинциални управи в цялата страна. Например в селските земеделски райони със застаряващо население ще има програми, насочени към възрастните хора, докато в новите градове, в които живеят предимно млади семейства, ще има програми, пригодени за тийнейджъри и студенти.


Правителството ще стартира и 24-часова мониторинг организация, специализирана в контрола на онлайн съдържание, предоставящо информация за методи за самоубийство, организиране на пактове за самоубийство или по друг начин провокиращо мисли за самоубийство.


Досега подобен мониторинг се осъществяваше като дейност на доброволци в общността, което затрудняваше ефективното прилагане на контрамерки в реално време.


Правителството също така ще създаде центрове за превенция на самоубийствата и за възстановяване след катастрофални събития в сътрудничество с местните власти, за да помогне на засегнатите.


Корейският център за превенция на самоубийствата, който в момента предлага консултации за превенция на самоубийствата само по телефона (+82-1393), ще разшири услугите си и в социалните медии, за да увеличи достъпността им за по-младите хора, които може да предпочитат различни методи на комуникация.


Онези, които са направили опит за самоубийство, и семействата на опечалените на хора, отнели живота си, които се считат за по-застрашени от самоубийство, от тази година ще получават подкрепа за възстановяване с консултации и лечение.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page