top of page
  • bknmoni

Китайски студенти са "тормозени и разпитвани" в САЩ, твърди министерството им

  • Според данни, учениците, които са учили по програмата STEM, са били обект на по-голям контрол от август тази година.

  • Казва се още, че те са били депортирани и електронните им устройства са били конфискувани, преди да напуснат страната.

Министерството на образованието в Китай предупреди за нарастването на „тормоза и разпитите“ на китайски студенти в Съединените щати, в съобщение, публикувано във вторник.


Министерството каза, че Митническата и гранична защита на САЩ е започнала кампания през август, чрез която се засилва контрола върху китайците, учещи в STEM сферата, където те изучават наука, технологии, инженерство и математика.


Много от учениците и студентите в САЩ със студентски визи F1 са били тормозени, разпитвани и депортирани без основателна причина или обвинение, според известието от министъра. Казва се още, че някои от електронните устройства на депортираните студенти са били проверени и конфискувани от американски служители, преди да напуснат страната.


"Министерството на образованието още веднъж напомня на учениците, които учат в Съединените щати, да са наясно с безопасността си, да обръщат внимание на потенциалните рискове в страната..., както и да спазват правилата на съответните институции и да отговарят навреме на съобщенията, за да предотвратят всякакви прекъсвания на учебните занятия" - казва се в съобщението.

Министерството призова при нужда от помощ студентите да се свържат с китайското посолство или консулства в Съединените щати. Известието беше публикувано в акаунта в WeChat на Китайския сервизен център за научен обмен към министерството.САЩ наложи визови ограничения за китайски студенти, свързани с армията, когато Доналд Тръмп беше президент. Снимка: AP


Тези действия от Китай следват от известие от китайското консулство в Лос Анджелис миналия месец, в което се казва, че множество китайски студенти са били държани на международното летище в града от гранични агенти и са били разпитвани за академичната им дейност и защо учат в САЩ. Консулството заяви, че е депозирало представителство в правителството на САЩ и го призова да сложи край на „неоправданите ограничения и потискането на китайски студенти“.


По време на управлението на Тръмп бяха наложени визови ограничения на китайски студенти, свързани с военните или с университети, считани от САЩ за част от усилията на Китай за военна модернизация.


През май посолството на САЩ в Пекин заяви, че е възобновило обработката на заявления за студентски визи на китайски граждани след едногодишна пауза, но тези с „високотехнологичен“ опит ще бъдат обект на допълнителен преглед и ограничения, а тези с военни връзки ще останат. Китайски служители заявиха, че някои ограничения продължават, и призоваха Вашингтон да ги отмени.


.Въпреки проблемите между Пекин и Вашингтон, които са в противоречие по въпроси, вариращи от търговия и технологии до човешки права, Китай остава най-големият източник на международни студенти в САЩ. Според данни на Държавния департамент на САЩ от миналата година, в страната е имало повече от 380 000 китайски студенти.


САЩ предостави 33 896 визи F1 на китайски граждани през юни, което е голям скок от само 8 през същия месец на 2020 г., когато американските мисии по света преустановиха рутинните визови услуги поради пандемията. Тази година цифрата се върна на подобно ниво като през юни 2019 г.


През юли, когато заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман посети Китай, от столицата призоваха Вашингтон да се премахнат визовите ограничения за китайски студенти и да се възобнови обмена между хората. Това беше част от действията, които Пекин искаше да предприеме, за да облекчи напрежението между страните.


Източник: SCMP

Comments


bottom of page