top of page
  • albenacacheva

Нов метод на опаковане на кимчи е напът да завладее светаЗабравете за опасенията дали кимчито ще запази свежестта си и дали ще изгуби "уникалната си миризма", когато се транспортира в чужбина. Корейските компании търсят начини да разширят износа на кимчи, като прилагат нови методи за опаковане, увеличават производството в чужбина и търсят научни доказателства, че традиционната гарнитура е полезна за здравето.


Държавната корпорация Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp. обяви в четвъртък, че е пуснала на пазара нов продукт кимчи, който може да подобри чревната дейност, и планира да го изнася за Япония от тази година.


Според агенцията кимчито, разработено съвместно с финансирания от правителството Световен институт по кимчи, съдържа фруктоолигозахариди - естествено средство за подобряване на здравето, което идва от растенията.

"Благодарение на научното доказателство, получено от японския клон на aT, корейското кимчи за първи път успя да бъде признато от Япония като "функционална храна", заяви служител на агенцията, определяйки функционалната храна като такава, която осигурява ползи за здравето.

Парадоксално е, че японското кимчи е въведено на местния пазар като функционална храна, докато корейското кимчи не е признато за такава, добави служителят.

"Приветстваме възможността, която ще проправи пътя за ускоряване на износа на кимчи за Япония", заяви в изявление Кі No-sun, директор на отдела за износ на храни в aT.

Местният производител на храни Sempio наскоро разработи консервирано кимчи, насочено към американския и европейския пазар.


Двата вида кимчи - оригинално кимчи и варено кимчи - са опаковани в малки кутии, на които потребителите могат да се наслаждават, заявиха от компанията.

"Вместо сос от аншоа, който има миризма на ферментирали морски дарове, ние използваме сос на растителна основа, който намалява силната миризма за веганите и широката общественост", добави служител на Sempio.

Sempio също така планира да разшири позициите си в чужбина, като пусне на пазара комплект за сос кимчи, който съдържа чесън, лук, червен пипер на прах и други съставки.


Комплектът за приготвяне на сос помага на международните потребители да приготвят кимчи за по-малко от 10 минути, заявиха от компанията и добавиха, че видеоклиповете на хора, приготвящи кимчи от краставици в TikTok, са станали голям хит в чужбина.Хранителният гигант Daesang group също обяви, че ще произвежда веган кимчи, кимчи от цвекло и кисели краставички и бяло кимчи в новопостроената си фабрика в Лос Анджелис.


В бялото кимчи не се използват люспи от червен пипер, а вкусът му е мек и по-малко пикантен. Във веганското кимчи не се добавя сос от стриди и други морски дарове в процеса на ферментация, казва служителят.


Търсенето на кимчи започна да нараства в САЩ, когато през 2011 г. PBS излъчи документален филм за корейска храна, наречен "Kimchi Chronicles", заявиха от компанията. През 2013 г., когато Мишел Обама написа в Туитър, че е направила кимчи от зеле, отгледано в градината на Белия дом, обществеността също прояви голям интерес към кимчи, допълни тя.


По данни на Корейската митническа служба износът на кимчи е нараснал над два пъти до 159,9 млн. долара през 2021 г. в сравнение с година по-рано. Броят на държавите, за които се изнася, се е увеличил от 61 през 2011 г. на 89 през 2021 г.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page