top of page
  • Team BKNews

Предлагането на кимчи засегнато от недостига на зеле


Покачването на цените на зеле Napa доведе до увеличаване на търсенето на готово кимчи в магазини с отстъпки, но продажбите падат заради липса на продукти на склад, причината в което се крие в недостига на хранителни продукти в страната.


Daesang, най-добрият производител на кимчи в света, отскоро разпространява само половината от редовното количество от 3,3 килограма зелеви кимчи продукти в голям дискаунтър в квартал Yeoungdeungpo, Сеул, според източници от индустрията в неделя.

Продажбите на кимчи продуктите в големи дискаунтъри между 9 и 15 септември намаляват с 17,7% на годишна база. Не се дължи на намаляло търсене или влошаване на качеството на храната, а на недостиг на запаси. - каза служител на хранителна фирма.

Не само зелето е в недостиг. Доставките на репички, основна съставка за друг вид кимчи, също не могат да задоволят търсенето.


Обикновено производителите на кимчи осигуряват необходимите хранителни продукти преди настъпването на летния сезон. Въпреки това неблагоприятните метеорологични условия, включително гореща вълна и проливен дъжд, засегнаха местните ферми от юли и производителите на кимчи не успяха да осигурят достатъчно доставки от зеле и репички.


Тази тенденция вероятно ще продължи, тъй като лошите климатични условия попречиха на фермерите да засаждат ново зеле от края на август до началото на септември.

Сезонът за правене на кимчи идва през ноември всяка година, но фермерите вярват, че няма да могат да произведат достатъчно количество, което води до нестабилна цена на зеленчуците. Обикновено започваме преговори с производителите на кимчи, за да фиксираме цената за предварителни поръчки преди Чусок, но дори не сме започнали да говорим за това, тъй като наличността и цената на зелето все още са непредвидими. заяви представител на фирма за търговия на дребно.

Представителят добави, че има голям шанс цените на зелето да се увеличат спрямо миналата година, но подчерта, че ситуацията ще се подобри в средата на ноември.


Същият проблем с недостига на зеле се появи преди две години. Цената на хранителните продукти скочи от 12 хил. вона на 10 кг през август 2020 г. на 25 хил. вона в средата на септември миналата година. Продължителен мусон и два тайфуна попречиха на местните фермери да засаждат зеле по график.


Тъй като климатичните условия се нормализираха, тогава цената на зелето през октомври падна с 30 процента в сравнение с предходния месец.


Източник: Korea TimesComments


bottom of page