top of page
  • Sakura

Kakao M и Spotify с изявления относно премахването на голяма част от к-поп песните от платформата


От вчера потребители на Spotify по целия свят забелязаха, че много к-поп песни вече не са налични на платформата. Целите дискографии на някои изпълнители изчезнаха без предупреждение, докато други отбелязват, че някои от песните им са там.


По този повод Tablo от Epik High написа в Туитър:

Явно несъгласие между нашия дистрибутор Kakao M и Spotify направи новия ни албум Epik High Is Here недостъпен в световен мащаб против нашата воля. Независимо кой е виновен, защо винаги артистите и феновете страдат, когато бизнесът поставя алчността над изкуството?

Eddie Nam - основателят на EN Management - също написа:

Никога не съм чувал за това музиката на изпълнител да бъде свалена против неговата воля, особено за нещо, което не е направил.
Албумите на Epik High “Epik High Is Here” и “Sleepless in __________” са недостъпни глобално в Spotify. Това е сърцераздирателно като мениджър, приятел и фен. Трябва да има решение, колкото е възможно по-бързо.
Знаейки годините на усилена работа, която момчетата са вложили в тези проекти, наистина, наистина боли да видя това.

По-късно Spotify написаха изявление:

Поради изтичането на първоначалното ни лицензионно споразумение с Kakao M на 1 март 2021 г., вече не можем да предоставяме каталога му на фенове и слушатели по целия свят.
През последните година и половина полагаме усилия във всички посоки, за да подновим глобалното лицензионно споразумение, за да можем да продължим да правим музиката на изпълнителите на Kakao M достъпна за феновете по целия свят, както и за нашите 345 милиона потребители в 170 различни региона. Въпреки това обаче не успяхме да постигнем споразумение за подновяване на глобалния ни лиценз.

Spotify продължи да изяснява спекулациите, че изтичането на лицензионното споразумение с Kakao M има нещо общо с неотдавнашното стартиране на услугата им в Южна Корея, което поставя Spotify в пряка конкуренция със собствената услуга за стрийминг на Kakao M Melon.

Говорителят на компанията заяви:

Въпросът с нашето глобално лицензионно споразумение не е свързан със стартирането на нашата услуга в Южна Корея.
Смятаме, че тази ситуация е дълбоко неприятна за много артисти, както и за феновете и слушателите по целия свят, и искрено се надяваме, че ще успеем бързо да разрешим настоящата ситуация. Ще продължим да правим всичко възможно, за да можем да продължим да работим с корейските носители на права, включително Kakao M, и да помогнем както на корейския музикален пазар, така и на цялостната стрийминг екосистема да се развият заедно.

Тъй като Kakao M разпространява голям дял от корейската музика - за справка, 37,5% от класацията за най-добрите песни на Gaon Chart в края на годината от 2020 г. са издания на Kakao M - загубата на каталога е значителен удар за феновете на Spotify и к-поп музиката, които използват услугата.


Сред артистите, чиито дискографии са поне частично засегнати, са: IU, SEVENTEEN, NU'EST, MAMAMOO, Epik High, CL, GFRIEND, MONSTA X, Apink, THE BOYZ, Sunmi, (G) I-DLE, LOONA, SF9, HyunA, 4Minute, VIXX, INFINITE, Dreamcatcher, MOMOLAND, ASTRO, Zico, Block B, BEAST, Jessi, WJSN, AOA, BTOB, Golden Child, VICTON, Lovelyz, PENTAGON, ONEUS, Hyolyn, KARD, Brave Girls, CNBLUE, DIA , Younha, SECHSKIES и много други.


Въпреки това по-късно Kakao M излезе със собствена позиция, в която се твърди, че Spotify са били тези, които са избрали да не подновяват споразумението им дори след молба от тяхна страна.


Компанията също така поясни, че все още е в средата на преговори дали нейният каталог ще бъде достъпен в южнокорейската версия на Spotify, и че изтичането на техния глобален лицензионен договор е бил напълно отделен и несвързан. Spotify също подкрепи това конкретно твърдение в собственото си изявление по-рано през деня.

Без връзка с нашето преди съществуващо глобално лицензионно споразумение със Spotify, Kakao M преговаря отделно със Spotify по отношение на вътрешен договор за осигуряване на музика - заявиха Kakao M.
Без връзка с вътрешния договор, за който все още се договаряме, получихме отделно известие за изтичане на лиценза ни на 28 февруари и поискахме подновяване на съществуващия ни глобален договор.
Поради политиката на Spotify, че те трябва да продължат едновременно с вътрешните и глобалните договори, нашият глобален договор в момента е изтекъл. В момента продължаваме преговорите си за доставката на музика.

Източник: Soompi, Koreaboo
Comments


bottom of page